Szakértők vizsgálják a szentesi nagytemplomotFelvétel a kedvencekbe

Futnak a pénzük után

Balázsi Irén
2007-06-09

A szentesi református nagytemplom kivitelezője, a kecskeméti Polydom Zrt. nem fizet az alvállalkozóinak, arra hivatkozva, hogy a beruházó nem utalta át az elvégzett munka ellenértékét. Az egyházközség minőségi kifogások miatt nem küldte a pénzt, és várja a szakértői véleményt.

A kecskeméti Polydom Zrt. nyerte a közbeszerzési pályázatot a szentesi református nagytemplom felújítására. A szerződés szerint tavaly októberben be kellett volna fejeződnie a mintegy 300 millió forintos beruházásnak. Többször próbáltuk elérni a Polydom vezérigazgatóját, Nagy Tibort, hogy megkérdezzük: mi az oka a késedelemnek, illetve mikor fejezik be a munkát, és igaz-e, hogy az egyik alvállalkozó felszámolási eljárást indított a cég ellen, mert nem fizette ki az elvégzett munkája árát. Nagy Tibor azonban elérhetetlen.

Minőségi vizsgálat

– A templom belsejében az állványzat egy részét már elbontották, kezdődhet a fal javítása – tájékoztatott Kovách Péter lelkipásztor, akit azzal vádolnak, hogy olyan szigorúan bánik a kivitelezőkkel, mintha a saját házát építtetné. A református lelkész azonban dicséretnek veszi az ilyen megnyilvánulást. Állítja: a templom iskola felőli részén a vakolat minősége a másodosztályt éri el, a többi még annál is rosszabb. Az egyházközség a vita eldöntésére építésügyi minőségi vizsgálatot kért, amelyet a jövő héten végeznek el a szakemberek. Ennek eredményétől függ, hogy a beruházó átutalja-e a 60 millió forintot az építőknek.

A szintén kecskeméti Piktor Üzletház Kft. alvállalkozóként dolgozott a szentesi beruházáson. A társaság ügyvezető igazgatója, Sánata Lajos lapunk érdeklődésére elmondta: 4 millió 800 ezer forintot leszámláztak a Polydomnak, amely eddig nem fizette ki az összeget. További 5-6 millió forint értékű munkát is elvégeztek már, de a számlát még nem állították ki róla. A Piktor Kft.-nek mindenesetre nagy érvágást jelent, hogy tartoznak nekik.

A vásárhelyi N.O. Műemléki Bt. műszaki vezetője, Németh Péter lapunkat arról tájékoztatta, hogy 2006 áprilisában ők is szerződést kötöttek a Polydom Zrt.-vel a szentesi református nagytemplom felújítási munkáira. Értesülése szerint több mint százmillió forint a zrt. tartozása az alvállalkozóknak. A vásárhelyi bt. követelése meghaladja a tízmilliót.

Németh Péter úgy véli: az összes alvállalkozó tönkremegy, ha nem jutnak a pénzükhöz. Nekik is van olyan munkatársuk, akit már kitettek az albérletből, mert nem tudta fizetni a díjat. A műszaki vezető szerint az a baj, hogy a megrendelő visszatart mintegy 60 millió forintot arra hivatkozva, hogy a templom homlokzata nem felel meg a minőségi követelményeknek. – A helyreállítás jó minőségben készült el – állítja Németh Péter, hozzátéve: első osztályú munkát képtelenség egy régi, műemléki épületen végezni. A vásárhelyi cég nem akar zsarolni, csak szeretné megkapni a pénzét, s akkor folytatná a beruházást. – Ez kenyérkérdés, munkahelyek forognak kockán – fogalmazott a műszaki vezető.