Tovább késik a szentesi nagytemplom felújításaFelvétel a kedvencekbe

Levonultak az alvállalkozók

Balázsi Irén
2007-05-31

A szentesi református nagytemplom felújításával tavaly októberben kellett volna végeznie a kecskeméti Polydom Zrt.-nek. A módosított szerződésben már január vége szerepelt, ám a mintegy 300 millió forintos beruházásnak még most is csak az 50-60 százaléka készült el.

A szentesi református nagytemplom felújításával tavaly októberben kellett volna végeznie a kecskeméti Polydom Zrt.-nek. A módosított szerződésben már január vége szerepelt, ám a mintegy 300 millió forintos beruházásnak még most is csak az 50-60 százaléka készült el. A társaság főmérnöke annyit mondott: jelenleg is folynak a tárgyalások a megrendelővel az átadási határidőről.

A szentesi református nagytemplom felújítását tavaly tavasszal kezdte el a közbeszerzési eljáráson kivitelezési jogot elnyert kecskeméti székhelyű Polydom Zrt. Megírtuk: az önkormányzat közösen pályázott az egyházközséggel a templom rendbehozatalára, a szemközti épületben egy idősek otthona kialakítására és a két épület közötti Kiss Bálint utca korhű helyreállítására. E három munka költsége megközelítőleg egymilliárd forint. Az utca rekonstrukciója – egy másik cég végezte a munkát – el is készült jó minőségben. Nem így a főtéri nagytemplom. A kiviteli szerződés szerint a teljes felújításnak 2006. október 30-ára be kellett volna fejeződnie. A megállapodást azonban módosították, az átadási határidőt 2007. január 31-ében jelölték meg. Korábban azt tervezték, hogy 2006 karácsonyán már a kívül-belül megújult templomban tartják az ünnepi istentiszteletet. Az idén pedig már arról lehetett hallani, hogy a húsvéti szertartásokat biztosan ott rendezik meg. Ám még pünkösdkor sem történhetett ez meg.

A vezérigazgató egész nap tárgyalt

Tegnap többször is kerestük a Polydom Zrt. vezérigazgatóját, Nagy Tibort, hogy megkérdezzük: mi az oka a késedelemnek, illetve mikorra tudják befejezni a református nagytemplomnál a munkát? A cég vezetője azonban folyamatosan tárgyalt, helyette a szentesi projekt főmérnökét kapcsolták. Csanádi Tamás annyit közölt, hogy ő nem jogosult nyilatkozni. Annyit elmondott: jelenleg is folynak a tárgyalások a megrendelővel a befejezési határidőről.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén Kozák János, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke azt feszegette: mit tesz az önkormányzat annak érdekében, hogy a határidőt betartsa a kivitelező? Hozzátette: körbejárta az építkezést, szerinte 3-4 hónap is kell a befejezéshez. Szirbik Imre polgármester úgy tájékoztatott, hogy bizonyos munkákat nem vettek át, mert minőségi kifogások merültek fel. Az alvállalkozók levonultak az építkezésről, mert a fővállalkozó nem fizetett. Az önkormányzat vállalta: közbejár a Polydomnál, hogy az alvállalkozók hozzájussanak a pénzükhöz. A polgármester szerint az idősek otthona június végére, a református nagytemplom pedig augusztus közepére készülhet el.

A templom renoválása 318 millió forintba kerül. A Polydom Zrt. a minapi egyeztető tárgyaláson azt szerette volna elérni, hogy az egyházközség fizessen ki részükre egy hatvanmillió forintos számlát. Kovách Péter lelkipásztor tájékoztatása szerint azért nem tettek eleget a kérésnek, mert amiről a számlát kiállították, nem végezte el a kivitelező.

Hozzátette: ha a kivitelező megmutatja, hogy az előírt műszaki tartalommal megvalósult a munka, akkor kifizetik a kért összeget. Lapunk kérdésére, hány százalékos állapotban van nagytemplom felújítása, és eddig mennyi pénzt kapott a cég, azt válaszolta a lelkész: 50-60 százalékos készültség, s ennek megfelelően 150 millió forintot utaltak át eddig a Polydomnak. Egyébként sajnálja az alvállalkozókat, akik a kecskeméti céggel vannak szerződéses jogviszonyban. Így a járandóságukat attól követelhetik. Kiderült: két hónapja nem folyik munka a nagytemplomnál. Az idén csak a boltozatot erősítették meg, a tornyot vakolták, és bádogozás történt. Ami pedig a külső homlokzatot illeti, gyenge minőségben készült el. A vakolat jelentős része nem felel meg a magyar szabvány vonatkozó előírásainak. Kovách Péter nem tudott arra válaszolni, hogy mikor fejeződik be a templom teljes felújítása.