Parkolás: két hétig még ingyenFelvétel a kedvencekbe

Június közepén indulnak az órák

Balázsi Irén
2007-05-31

Két hetet csúszik a fizetős parkolási rendszer bevezetése a szentesi belvárosban. Az önkormányzati rendelet szerint már június 1-jétől fizetniük kellett volna az autósoknak. A közbeszerzési pályázatra jelentkezett egyetlen cég a meghirdetett határidőre nem tudta vállalni az órák beszerzését és üzembe helyezését.

A szentesi képviselő-testület még márciusban határozott arról, hogy bevezeti a fizetős parkolási rendszert a városközpontban. A rendelet szerint június 1-jétől kell(ene) működniük a parkolóóráknak. A tervek szerint 440 várakozóhelyet érint az önkormányzati rendelet, ezek kiszolgálására 14 parkolóóra szükséges. A szakemberek úgy kalkuláltak, hogy egy automata harminc várakozóhelyet képes ellátni. A polgármesteri hivatal műszaki osztályának főtanácsosa, Cseuz Csaba lapunknak azt mondta: egy parkolóóra összköltsége a már elfogadott ajánlat alapján 1,2 millió forint. A korábbi számítások szerint a rendszer kiépítése 35 millió forintba került volna. Ehhez képest sikerült olyan céget találni, amely 20 millió forintért vállalta az automaták telepítését.

Demeter a csúszásról

Demeter Attila, az önkormányzat közbeszerzési és jogi bizottságának elnöke elmondta: a csúszás azzal függ össze, hogy az egyetlen ajánlattevő cég nem tudta a június 1-jei határidőre vállalni a feladatot. Az önkormányzat inkább vár még két hetet annak érdekében, hogy megbízható eszközöket szerezzen be a cég. Így az autósok június 15-éig, a fizetős rendszer beindulásáig ingyen parkolhatnak a belvárosban.

A határozat értelmében a Kossuth utca mindkét oldalán lesznek órák, továbbá a főtéren, az Ady Endre, a Klauzál, a Horváth Mihály és a Petőfi utca bizonyos szakaszán, valamint az Erzsébet tér környékén is fizetni kell a várakozásért. A döntés szerint óránként 120 forintba kerül a parkolás, munkaszüneti és ünnepnapok kivételével, reggel 8 órától délután 5-ig. A rendszert a városellátó intézmény működteti majd. Ennek vezetője, Varga Sándor érdeklődésünkre elmondta: a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt valószínűleg június 15-étől szedik a díjat. A gépjárművezetők ellenőrzésére két parkolóőrt akarnak foglalkoztatni, ők fényképezik majd a bliccelők autóit, és bírságolnak is.

Az önkormányzat vagyongazdálkodási irodájának vezetője, Szilvássy Árpádné kérdésünkre azt közölte, hogy a beruházásra rögtön a márciusi testületi ülést követően meghirdették a közbeszerzési pályázatot. Erre egy ajánlat érkezett, és most van folyamatban a szerződés aláírása a fővárosi székhelyű Szenzor Számítóközpont Kft.-vel az automaták üzembe helyezéséről. Elmondása szerint egy közbeszerzési eljárás legkevesebb 2,5-3 hónapot is igénybe vesz, akkor is, ha minden simán megy.