Szegedről irányítják a mentőketFelvétel a kedvencekbe

Visszakérik a szentesiek a diszpécserközpontot

Balázsi Irén
2007-05-30

A szentesi önkormányzat azt szorgalmazza, hogy a mentőállomásra kerüljön vissza a Szegedre helyezett diszpécserközpont. A Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója, dr. Zentay Attila lapunkat arról tájékoztatta: a racionalizálás éppen a hatékony mentésirányítás, valamint a gyors és korrekt diszpécserszolgáltatás érdekében történt.

A szentesi önkormányzat sérelmezi, hogy a mentőállomásról Szegedre vitték a diszpécserközpontot. Szűcs Lajos alpolgármester lapunknak azt nyilatkozta, hogy az Országos Mentőszolgálathoz elküldött levelükben szorgalmazzák: kerüljön vissza az irányítóközpont a Kurca-parti településre. Szerinte nagy szükség lenne erre főleg annak tükrében, hogy a több mint százezer lakos ellátásáért felelős szentesi kórház kiemelt státust kapott. Az alpolgármester úgy véli: amióta Szegeden működik a diszpécserközpont, „idegenebb lett" a szolgáltatás. A szentesi állomás munkatársai ugyanis szinte mindenkit ismernek a városban, s egy-egy telefonhívás alapján meg tudták ítélni, hogy jogos volt-e a segélykérés vagy feleslegesen riasztották őket. – A megyei központ ezt nem tudja eldönteni – tette hozzá az alpolgármester, aki azt is elmondta: a hónapokkal ezelőtti jelzésükre még nem kaptak választ.

A Dél-alföldi Regionális Mentőszolgálat orvosigazgatója, dr. Zentay Attila lapunkat arról tájékoztatta, hogy a diszpécserközpontok centralizálása a mentésirányítás ésszerűsítése érdekében történt tavaly az egész országban. Hozzátette: a szentesi példa nem egyedi eset. A közel kétmillió lakosú Budapest valamennyi mentőállomását is egy központból irányítják évtizedek óta. Az orvosigazgató nyilatkozata szerint a racionalizálás éppen a hatékony mentésirányítást, valamint a megfelelő híradástechnikai rendszerek birtokában a gyors és korrekt diszpécserszolgáltatást segíti elő. Jelenleg a nagyobb megyékben kettő, a kisebbekben, így Csongrádban is egy irányítóközpont működik.

Lapunk úgy értesült, hogy az átszervezés óta Szentesen nincs elegendő mentőautó. Már volt arra is példa, hogy sürgős esetben az orvosi ügyelet gépkocsiját kellett igénybe venni. Felvetésünkre Zentay Attila azt válaszolta: Szentesen hétköznap nappal korábban 5 mentőgépkocsi teljesített szolgálatot, Csongrádon pedig 3. Jelenleg mindkét városban 4 autó van, vagyis a szentesi kórházhoz tartozó régióban nem változott a mentőgépjárművek száma. – Nagyon ritka helyzet, amikor az orvosi ügyelet autóját kell igénybe venni mentőfeladat elsődleges ellátásához – állította az orvosigazgató.

Ugyanakkor utalt a jogszabályi rendelkezésre, miszerint a mentőszolgálat megérkezéséig az ügyeletes orvosnak kell helytállnia. Kitért arra: bármely központba fut be a segélykérés, rövid ideig tart a bejelentővel az eset megbeszélése és írásos rögzítése. Azt követően rádión vagy közvetlen telefonvonalon azonnal riasztják az adott mentőállomás mentőegységét. Az orvosigazgató véleménye szerint a helyszínre küldött autó gépkocsivezetőjének kell helyismerettel rendelkeznie, nem pedig a szegedi diszpécserközpont munkatársának.

A legnagyobb feladatot most az új területi ellátási rend megváltozása és a sürgősségi fogadórendszer módosulása jelenti. A szolgálat azonban igyekszik a mentési kapacitást az igényekhez igazítani. Zentay Attila véleménye szerint a mentőszolgálat Csongrád megye valamennyi állomásán eleget tesz a mentési feladatának.