Újra szóltak a régi dalok SzentesenFelvétel a kedvencekbe

A Pokol angyalai és a Kaméleon játszott a tiszti klubban

Blahó Gabriella
2007-05-29

A nagy generáció legendás szentesi zenészei újra összeálltak egy koncertre a hét végén. A Hell,s Angels és a Kaméleon a tiszti klub udvarán szórakoztatta a régi barátokat. A lázadó ifjak mára nagyapák lettek, az igazán jó buli kedvéért azonban még külföldről is hazajöttek.

Először adott együtt koncertet a szentesi Kaméleon és a Hell's Angels, a fiúk ugyanis fénykorukban rivalizáltak egymással. Negyven évvel ezelőtt a két csapat számára presztízskérdés volt, hogy kinek a zenéjét hallgatják többen. Rendszerint eljártak egymás bulijaira, hogy megítéljék a zenésztársak tudását, megmérjék a közönség rajongását és összehasonlítsák a sajátjukkal. Az évtizedes távlatokból mindezt visszaidézve ma már úgy tűnik: nem volt ez komoly. A szombat esti koncert mégis első volt a közös zenélések sorában. A Kaméleont a városban a Beatles, a Rolling Stones és a Szabad Európa Rádió hívta életre, a csapat az akkor még működő Petőfi Szállóban vasárnap délutánonként zenélt, az eseményt a kortársak ötórai teának hívták.

Akik játszottak

A Kaméleon és a Hell's Angels felállása ezen az esten egyedi volt, mert a csapatok kölcsön adtak egymásnak zenészeket. Akik szombaton a színpadon játszottak: Kárpáti János (basszus), Bezzegh József (szóló), Tofán Sándor (ének, gitár), Janó István (dob), Gullay Mihály (gitár, ének), Lakatos László (szintetizátor), Földváry Károly (gitár), Paksi Görgy (konga, dob). Sáfár Zsolt (basszus, ének), Szabó Tibor (szóló), Tofán Sándor (gitár, ének), Berkecz Dávid (szintetizátor), Monori Attila (dob).

A buli kedvéért Európa több városából érkeztek haza a zenészek. Kárpáti János basszusgitáros például Münchenből, akit a régi rendszerben személyes okok miatt kiutasítottak az országból. Barátja, Torday Gábor viszont önszántából telepedett le német földön, miután megállapította: semmi új nem vár rá Magyarországon. Kiderült: a külföldre szakadt szentesiek rendszeresen olvassák lapunkat a világhálón. A személyes találkozásokat azonban nem pótolja az internet, a tiszti klub udvarán nem egyszer borultak egymás nyakába a régi barátok. Tofán Sándor – aki mindkét csapatban játszott – sokat vállalt a buli szervezésében. A gitáros énekes megállapította, hogy a nagy generáció ötven-hatvan éves, de a fiúkon nem látszik meg az unokák száma. A Jenőnek szólított zenész külön örvendetesnek tartotta, hogy a fiatalok közül ketten is beálltak a Hell's Angels csapatába muzsikálni: Berkecz Dávid szintetizátoron, Monori Attila pedig dobokon. Gullay Mihály gitáros megjegyezte: a hazai illat, a hazai íz mindig visszacsalogatja a régieket a szülővárosba.

A szombat esti koncertre ötszázan voltak kíváncsiak. Az erősítés egyszer kicsapta a biztosítékot, a közönség ezen nem lepődött meg. Szentesen sem tapasztaltuk másképpen: a hatvanas évek hangulata örök, bármikor előhívható. A találkozások révén feltámadtak régi barátságok és régi szerelmek, miközben szóltak a nagy slágerek.