Indulhat a speciális ellátás, az egynapos sebészetFelvétel a kedvencekbe

Műtét után haza


2007-05-23

Szegeden valószínűleg nem, Makón, Vásárhelyen és Szentesen azonban indulhat egynapos sebészeti ellátás júniustól. A tárca azért írt ki erről pályázatot, hogy a kórházi bennfekvést nem igénylő beavatkozásokat ambulánsan végezzék. Az ellátási forma pénzügyileg segítheti az intézményeket, a betegeknek pedig kevesebbet kell várni.

Május végéig pályázhatnak az egynapos sebészeti ellátás kialakítására és finanszírozására a kórházak és szakrendelők. Azok az intézmények indulhatnak a minisztériumi pályázaton, amelyekben a szerkezetátalakítás miatt egy adott szakmában megszűnt a betegellátás, de a kellő személyzet és infrastruktúra megvan hozzá. A speciális ellátási forma célja, hogy a bennfekvést nem igénylő beavatkozásokat ambulánsan végezzék az intézmények.

– Szeretnénk ugyan indulni a pályázaton, de nem tudunk, mert egyik fekvőbeteg-osztályunk sem szűnt meg. Másrészt mivel nem kizárólag járóbeteg-ellátással foglalkozunk, így sincs módunk pályázni – mondta el Pajor László, a szegedi városi kórház főigazgatója. A professzor ugyanakkor hozzátette: ha a rendelőintézet elindulna, szívesen ellátnák az egynapos sebészethez előírt készenlétet, kórházi háttérfeladatokat.

Tálosi László, a szegedi rendelőintézet főigazgatója azonban még nem döntött a részvételről. Egyelőre vizsgálják a pályázati feltételeket, s a számukra benne rejlő távlati lehetőségeket. Mint ismeretes, a szegedi egészségügyi integrációval elveszhet önálló intézményi működésük is – ezért a feladatvállalás mélyebb elemzést igényel. Ugyanakkor mivel teljes fekvőbeteg-osztály vagy szakmacsoport nem szűnt meg, csupán egyes ellátások ágyszámai csökkentek, úgy tudjuk, a szegedi klinikák sem indulhatnak a pályázaton.

Pályázatfeltétel

– megszűnt szakellátás
– megfelelő infrastruktúra
– felkészült szakszemélyzet
– ÁNTSZ-engedély
– szakmai terv
– minőség- és felelősségbiztosítás

Makón viszont nagyon is készülnek az egynapos sebészeti ellátás elindítására. Itt a struktúraátalakítás következtében áprilistól a szemészeti és fül-orr-gégészeti osztály is megszűnt, és más ellátásoknak is csökkent az ágyszáma. Dehalán Aurélia, a kórház orvosigazgatója elmondta: nagy segítség lenne a betegnek az egynapos sebészet, hiszen csak szemműtétre ötvenen várnak Makó vonzáskörzetében. Az intézmény gazdasági helyzetét is javíthatná, hiszen a biztosító a fekvőbeteg-ellátás nyolcvan százalékát fizeti az egynapos sebészetiért. Két kisebb műtőjük, betegőrzőjük, felkészült szakembereik is megvannak hozzá – akár már holnap tudnának kezdeni. A szemészeti és fül-orr-gégészeti beavatkozásokon kívül végeznének nőgyógyászati és traumatológiai ellátást is.

A vásárhelyi Erzsébet-kórház szintén indul a pályázaton. Mint Kallai Árpád főigazgató elmondta: a drasztikus ágyszámcsökkentés ellensúlyozására a tárca egyébként is ezt az ellátási formát ajánlotta nekik. Szemészeti, fül-orr-gégészeti valamint nőgyógyászati, sebészeti és urológiai beavatkozásokat végeznének ilyen formában. A főigazgató reménykedik pályázatuk sikerében, aminek feltétele az is, hogy megfelelő teljesítményvolument kapjanak hozzá, hiszen a térségben szükség lenne az egynapos ellátásra.

Tervezik a pályázást a szentesi kórházban is, de arról még nem döntöttek, milyen szakellátásokban – tájékoztatott Várkonyi Katalin főigazgató. Egyelőre annyi látszik biztosnak: szájsebészeti beavatkozásokat vállalnának ilyen formában, ma délután egyeztetnek arról, milyen egyéb szakellátásnál jöhet még szóba az egynapos sebészet bevezetése.