Csökkentenék a szentesi belváros forgalmátFelvétel a kedvencekbe

Balázsi Irén
2007-05-22

Régóta borzolja a kedélyeket Szentesen a főutca forgalmi rendjével kapcsolatos elképzelés. A parkolóautomaták tervezett felállításába nem tud belenyugodni az autósok egy része, akárcsak a hat körforgalmi csomópont kialakításába. Ezek a témák is szóba kerülnek a képviselő-testület pénteki ülésén, ahol a településszerkezeti terv részeként külön tárgyalják a közlekedési fejezetet.

A szentesi képviselő-testület korábban határozott arról, hogy a Kossuth utca tehermentesítése érdekében fizetős parkolási rendet vezetnek be. Megírtuk azt is: 15 percig díjtalanul várakozhatnak az autósok. Az automaták felállítását a közbeszerzési eljárás lefolytatása után idén nyárra tervezi az önkormányzat. A gépjárművezetők egy csoportja azonban nem tud megbarátkozni a testületi döntéssel. Lapunkhoz is eljutott a Szirbik Imre polgármesternek címzett elektronikus levél, amelynek írója azt kéri: ne legyenek automaták, de ha lesznek, egy órát legalább ingyen parkolhassanak az autósok. Korábban arról is szó volt, hogy a főutcán hat körforgalmi csomópontot alakítanak majd ki. A levélíró szerint a forgalmat közlekedési táblákkal vagy fekvőrendőrökkel is lehet csökkenteni. Ezek ráadásul olcsóbbak is, mint a körforgalmak kiépítése költségei.

Mindenesetre a körforgalmak is terítékre kerülnek a képviselő-testület pénteki ülésén, ahol a város településszerkezeti tervének részeként külön tárgyalják a közlekedési fejezetet. A tervezetben nem szerepel körforgalmi csomópont kialakítása a Kossuth utcán. A koncepcióban négy helyen viszont szerepeltetnek ilyet: a 451-es számú útnak a Tescóhoz közeli részén, a Vásárhelyi és a Szarvasi úton, továbbá a 451-es és a 45-ös út találkozásánál.

Szentesen eddig egyetlen jelzőlámpás csomópont volt. A mostani elképzelés szerint a városban nyolc rendőrlámpa működne a Csongrádi és a Vásárhelyi út, valamint a Kossuth és a Rákóczi utca különböző szakaszain. A tervezett változásokkal azt szándékoznak elérni, hogy csökkenjen a belváros forgalma. Juhász Márta főépítész és Cseuz Csaba, a műszaki osztály főtanácsosa azt javasolja, hogy a Kossuth utcát a ligettől a Mátyás király utcáig forgalomcsillapított területté kell alakítani.