Fiatal gazdák SzentesenFelvétel a kedvencekbe


2007-05-21

Erdélyi, vajdasági és csallóközi fiatal gazdákat hívtak Szentesre, szakmai találkozóra a magyarországi kortársaik. Az Agrya egyesület célja az volt, hogy a határon túlról érkezők között találjanak partnereket az Európai Unión belül a közös képviselethez.

Erdélyi, vajdasági és csallóközi fiatal gazdákat hívtak Szentesre, szakmai találkozóra a magyarországi kortársaik. Az Agrya egyesület célja az volt, hogy a határon túlról érkezők között találjanak partnereket az Európai Unión belül a közös képviselethez. Mikula Lajos elnök úgy látja, a közelmúltban csatlakozott tagországok hasonló feltételrendszerek között tevékenykednek, ezért érdemes együttműködni a „megcsontosodott" angol–francia–német–spanyol szövetséggel szemben.

Az unió fiatal gazdaszövetségének egyik alelnöke magyar. Szász Pétert a közelmúltban újabb két évre megerősítették tisztségében Brüsszelben. Lapunk arra volt kíváncsi, milyen vállalkozásba fogna most Magyarországon, ha szeretne betörni az uniós piacra. Szász kihasználná a földművelésügyi minisztérium által kínált tízmilliós tőkeinjekciót, mely várhatóan decemberben lesz elérhető. A hátrányos térségek vállalkozói akár 55 százalék vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak.

Kertészetben gondolkodna, kis földterületen nagy hatékonysággal és élő munkaerővel nevelt, keresett növényeket termesztene.