Négykezes regény a másnaposságrólFelvétel a kedvencekbe

Cserna-Szabó András és Darida Benedek közös munkája

Blahó Gabriella
2007-05-15

Megszületett a macskajaj magyar regénye, 52 recepttel. A kötet szerzői Szentesen születtek, és Vácon találkoztak. Ez az első négykezes könyvük. A könyvhétre megjelenő kötetről május 23-án beszélnek a szentesi gimnázium kertjében.

Cserna-Szabó Andrásnak ötödik kötete jelenik meg idén tavasszal, míg Darida Benedeknek ez az első félkönyve. A két szentesi születésű író találkozhatott volna korábban is. Először a szentesi uszodában lett volna erre alkalom, ahol gyerekként András vízilabdázott, Benedek pedig úszott. Miután a Darida család elköltözött a városból, legközelebb a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán találkozhattak volna, mert mindketten oda jártak. A megismerkedés ezekben az években is elmaradt, mígnem egyszer csak összefutottak egy kocsmában Vácott.

Az idén harminchárom éves Cserna-Szabó és a harminchét éves Darida elhatározta: közösen írnak. A kocsmai beszélgetések ugyanis eleve túlmutattak magán a kocsmán – magyarázta lapunknak Benedek. A szerkesztő, gimnáziumi igazgatóhelyettes és négygyermekes családapa élvezettel hallgatta az írót, aki viszont beszélgetőpartnerét biztatta: írjon. Összeállt a fejükben harminchárom fejezet, harmincnegyedikként az utószó, s ezt megfelezték. Amikor elkészültek egy-egy fejezettel, elolvasták egymás munkáját, hozzáírtak, vagy elvettek belőle. Így született meg a macskajaj négykezes regénye, 52 recepttel, másnaposoknak ajándék hányós zacskóval.

Az ivásnak nagy kultusza van ezen a tájon. A latin–görög szakos Darida Benedek szakértőként nyúlt az ókorhoz, haszonnal dolgozott fel recepteket mai gyomorfájdalmak enyhítésére. A receptúrák mindegyike természetesen nem készíthető el – tájékoztatta lapunkat a Szentesen Cyranóként is ismert Cserna –, például a Szuka bele koktél nem kifejezetten emészthető. Olvasva viszont rendkívül meggyőző a kötet – véli a társíró, aki kellemesen izgalmas, kissé mámorító munkának ítéli meg a végeredményt. Az írás dramaturgiáját képekkel gazdagon illusztrálták a szerzők, akik ajánlásokat kértek a kötet borítójára. Így megszólal Trockij, aki saját élményét hasonlítja a másnapossághoz: mintha csákánnyal verték volna fejbe. Elmondja a véleményét maga Pamela Anderson is. A könyvet a nő nem olvasta, de biztosan azt mondta volna róla, hogy vazelinnel elmegy. A valóságban a művet Bächer Iván méltatja május 23-án: a szentesi gimnázium kertjében beszélget az alkotókkal.