Szász Lula SzegváronFelvétel a kedvencekbe

Még nem biztos, hogy a faluba kerül a hagyaték

Blahó Gabriella
2007-05-12

Szegváron járt tegnap Szász Lula, Szász Endre grafikusművész özvegye, aki szeretné méltó helyen tudni férje hagyatékát. A szegváriak reménykednek abban, hogy a műkincseket majd a kastélyban állítják ki. Ez azonban most még nem dőlt el.

– Rendkívül szívélyes, baráti meghívásnak tettem eleget, és azért jöttem, hogy megnézzem a kastélyt – válaszolt lapunk kérdésére utazásának céljáról Szász Lula. A vendég tüzetesen megvizsgálta az épületet, és leginkább arra volt kíváncsi, vizesednek-e a falak. Szász Lula ugyanis méltó helyet keres elhunyt férje, a világhírű festő és grafikusművész, Szász Endre hagyatékának.

– Bandi a magyar népre hagyta műkincseit, köztük egy Leonardo-, egy Rodin-, egy Rembrandt-, egy Picasso-alkotást, és természetesen másoké mellett a saját műveit – magyarázta az özvegy. Hozzátette, némi iróniával: – Túl hosszú ideje épül a várban a Bécsi kapunál a Szász-ház.

Két éve keresi a megfelelő helyet

A Stop.hu internetes portál szerint „amilyen tehetséges festő és grafikus volt Szász Endre, olyan kiváló marketingszakember és menedzser hatodik felesége, Szász Lula." A két éve Magyarországra szállított, felbecsülhetetlen értékű Szász-hagyaték elhelyezéséért küzdő özvegy korábban azt nyilatkozta többször is: Kovács László még külügyminiszter korában ígéretet tett arra, ha Szász Endre végakaratának megfelelően hazakerül a hagyaték, az állam ad egy állandó kiállítóházat, egy kúriát. De amikorra a hagyaték hazakerült, a házról már szó sem volt. Azóta keresi a megfelelő helyet.

Szegvári látogatásán kísérőitől mindent megtudhatott a kastélyról és környékéről. Tetszett neki a levegő illata, a fények játéka, rendkívül elégedett volt az épülettel, melyet megfelelőnek nevezett. A szegvári kastélyt a közeljövőben újítja fel a Műemlékek Állami Gondoksága, költségvetési pénzből, 1,2 milliárd forintot fordítanak erre a célra. – Amint elkészül, költözünk! – fogalmazott finom mosollyal az özvegy, aki nem hajlandó lemondani férje szellemi örökének védelméről. – A minap megkérdezték tőlem, vajon még mindig szerelmes vagyok belé? Azt válaszoltam: utolsó pillanatomig térden állva imádom a művészetét – mondta.

Szász Lula elismerően szólt Gémes László polgármesterről, de lapunk kérdésére teljes biztonsággal nem állította, hogy Szegvárra hozza Szász Endre hagyatékát. A hölgyet a faluba invitáló polgármester szerint a település érdeke kulturális, gazdasági és turisztikai szempontból, hogy az ilyen lehetőségek mellett ne menjen el becsukott szemmel. Gémes megjegyezte: korábban sokan mondták róla Szegváron, hogy nem támogatja eléggé a kultúrát, ezért tegnap kijelentette: igenis támogatja. Az özvegyet R. Nagy Mihály alpolgármester társaságában vezette végig a kastély összes termein.