Fellelkesült a falu: az NB I-be jutottak a szegvári tekézőkFelvétel a kedvencekbe

Jó nagyot gurítottak

Blahó Gabriella
2007-05-11

Óriási meglepetésre megnyerte az országrészi NB II-es bajnokságot a szegvári tekecsapat, most egy osztállyal feljebb léphet. A csapat tagjai között akad kertész, tehenész, kötélverő és cipész is. A falu ünnepel. Szegváron a kétsávos helyett négysávos tekepályát építenek.

A szegvári Mega Klubban hetente minimum kétszer edzettek a fiúk, mielőtt rajthoz álltak a másodosztályban. A megfelelő erőnlétért hajlandóak voltak futni is a szegvári sportpályán, atlétikai edzéseket tartott nekik Staberecz Mihály szentesi taxis. A tréner nem kímélte a csapatot, a hajlandósággal nem volt probléma – a sok munka pedig meghozta gyümölcsét. Bár céljuk csak a bennmaradás volt, végül az élen végeztek. A falu azóta ünnepel.

Szabics János mosolyogva jegyezte meg, Szegváron még a csapból is a teke folyik mostanában, míg Viola Balázs szerényen, de büszkén fogadja a gratulációkat és csapattaghoz méltón emlékeztet arra, ez csak együtt sikerülhetett. Ők ketten napközben az ifista Szabics Krisztiánhoz hasonlóan kertészkednek, a fizikai munka után kezdenek az edzéshez.

Nem kevés feladatot jelent ez a fejőtehenész Rácz Józsefnek, a kötélfonó Bozó Tibornak, a postás Márton Jánosnak vagy a cipész Zsibók Zoltánnak. A csapat tagjai szinte valamennyien fizikai munkával keresik kenyerüket, és sokan közülük elmúltak harmincévesek. Ezért is nagy teljesítmény részükről a sportversenyen való helytállás.

A győztes csapat

A klub elnöke: Berkecz Miklós. Játékosok és tisztségviselők: Lukács István elnökhelyettes, Zsibók Zoltán gazdaságvezető, Staberecz Mihály edző, Rácz József, Bozó Tibor, Gila Sándor, Márton János, Viola Balázs, Szabics János, Szabics Krisztián, Kosztolányi Zoltán.

Tekézni nehezebb, mint bowlingozni – állítják a szegváriak. Bár a golyók kisebbek, mégis súlyosabbak, a bowlingpályával ellentétben ez a golyó végig gurul, és nem csúszik, tehát jól meg kell lökni. Egy versenyen százhúszat gurítani: ez igazán embert próbáló feladat. A trapéz alakban elrendezett kilenc bábut pedig természetesen fel kell borítani. Előny a nagy tenyér: könnyebb a golyót irányítani.

Lukács István, a klub elnökhelyettese szerint a tekézők kiváló adottságokkal rendelkeznek, és készek meghalni a győzelemért. Berkecz Miklós klubelnök felidézte, hogy egyedül a szentesiektől kaptak ki, pedig a szomszéd városba győzni mentek. Megverték viszont a nagyváro-
sok, Miskolc és Eger csapatait, Mezőtúron pályacsúcsot döntöttek.

A szegvári tekézők biztosak benne, hogy ebben a sportban nem minden a pénz, kell a lelkesedés is, a jó társaság és a biztatás. A falubeli amatőrök között egyre többen akarnak csatlakozni a profikhoz, akik a következő hónap elején utaznak Balatonszemesre, hogy a szövetség központjában hivatalosan is bejelentkezzenek az első osztályba.

Az első osztályban szereplő tekecsapatoknak az előírások szerint négysávos pályával kell rendelkezniük. Szegváron ezért a jelenlegi kétsávos pálya helyett újat kell építeni. A tekézők évente félmillióért bérelték eddig a Mega Klubban az önkormányzat támogatásával a tekepályát, most viszont a polgármesteri hivatal megrendelésére terv készül az új sportlétesítményre. Gémes László polgármester elmondta: a tervezést, az építőanyag beszerzését nagykereskedelmi áron oldják meg, a munkaerőt a metalCom-R „mecenatúraként" adja a szegváriaknak. Az építkezés így is tízmilliókba kerül. A régi bölcsőde udvarán készülő tekepályára szentesi és a vásárhelyi tekézőket is várják majd Szegváron.