Könnyebb volt, mint a matekFelvétel a kedvencekbe

A választások szabályaira is rákérdeztek az érettségin

Blahó Gabriella
2007-05-10

A történelem érettségi sokkal könnyebb volt, mint a matek – állították a szentesi gimnazisták tegnap a vizsga után. A Horváth Mihály Gimnáziumban hatvanhárman írtak emelt szintű történelem érettségi dolgozatot, amelyben egyebek mellett az országgyűlési választások szabályaira és a környezetszennyezésre is rákérdeztek.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai nem jöttek zavarba tegnap a történelem érettségin. A legtöbben úgy nyilatkoztak a vizsga után, hogy simán vették az akadályokat. A fiúk úgy vélték, előnyt jelentett, hogy a kérdésekre időrendi sorrendben kellett válaszolni. Mivel lehetett atlaszt és forrásokat használni, szerintük csak a legbutább diák bukhatott meg. Garamvölgyi Tamás szerint a közelmúlt történelme azért izgalmas és fontos, mert meghatározza a jelent. A dráma tagozatos fiatalember nagyapja harcolt a második világháborúban, az apja élt a hidegháborúban, ő pedig hallgat a szavukra. Tamás azt mondja, ebben az élhető demokráciában bizalmat szavaz a pártoknak, de nagyon óvatos velük.

A testnevelő–edző szakra készülő Miskolczi Balázs nem tartja olyan fontosnak a közelmúlt történetét. Balázs a Szentesi Kinizsiben focizik és reméli, hogy a felvételin nem előzik meg a mostanában felkapott NB I-es vízilabdások. Középszintű dolgozatot írt Jószai József is. Szerinte ezen a fokozaton könnyebb jobb eredményt elérni, így a felvételi is jobban sikerül. Ő pedig mindenképpen szeretne bejutni a rendőrtisztire.

Távol az iskolától

Tegnap a Horváth Mihály Gimnáziumban egyetlen történelemtanárt sem lehetett látni, pedig szívesen megkérdeztük volna tőlük, vajon tudják-e minden kérdésre a választ. Mint kiderült: ilyenkor a szakos tanároknak nem szabad az iskolában tartózkodniuk. Havasi Ágnes német–matematika szakos tanár viszont a keddi matek érettségi megoldókulcsaival a kezében értekezett diákjaival.  
Molnár Fanni kissé furcsállotta, hogy a történelem érettségin karikatúrát is kellett elemezni, de végül is nem tartotta rossz ötletnek. Az egyik képen egy kisegér tartott a kezében egy Függetlenség feliratú zászlót, a kép szélén pedig a szovjet és az amerikai lobogó szerepelt. Világos – magyarázta Fanni –, a kérdező arra várt választ, hogy 1956-ban kitől is vártak segítséget a magyar forradalmárok. Ez a feladvány természetesen szubjektívnek tekinthető, de bőven voltak a dolgozatban egzakt és tényszerű kérdések is. Tarján Krisztina a magyar és matek érettségi után már megszokottnak nevezte a megpróbáltatásokat, s azt mondta: legjobb tudása szerint töltötte ki a feladatlapot.