Szirbik a Szilvernek adná a művelődési házatFelvétel a kedvencekbe

A táncosok visszaléptek, nem vásárolják meg

Blahó Gabriella
2007-05-08

A szilveresek határidőig nem adtak ajánlatot az önkormányzatnak a Móricz művelődési ház megvásárlására. Az állapotfelmérés során kiderült: legalább 90 millió forintot kellene költeni az épületre. A polgármester csalódott, mert szeretné, ha lenne a táncművészeti főiskolának kihelyezett kara Szentesen.

Szirbik Imre sajnálja, hogy végül nem érkezett vételi ajánlat a Szilver Táncsport Egyesülettől a Móricz művelődési ház megvásárlására. Egészen a határidőig abban a hiszemben voltak a városházán, hogy a Szilver megveszi, majd saját költségén felújítja az 1050 négyzetméteres épületet. Miután a képviselő-testület többször is tárgyalta zárt ülésen a témát, pályázatot írtak ki az épület értékesítésére. Szatmári Nagy Szilvia elhatározta, hogy megveszi az ingatlant. A táncegyesület vezetőjének akkori becslése szerint huszonötmilliót adott volna érte és további ötvenmilliót költött volna rá. A szakértővel végzett konkrét számítások szerint viszont csak a felújítás legalább kilencvenmillióba kerül. A tánctanárnő által létrehozott korlátolt felelősségű társaság ekkora hitelt nem bír el, ezért visszaléptek az üzlettől.

A polgármester eközben felvette a kapcsolatot a Magyar Táncművészeti Főiskolával. Zsámboki Marcell, a modern tánc szak vezetője azt mondta, készek az együttműködésre a szentesi Szilverrel. A főiskola kérése az, hogy jöjjön létre megállapodás, amelynek tartalmát közösen kell kialakítani. A szentesiek szeretnék, ha társastánc-, moderntánc-, mesterkurzus koreográfusképzés lenne valamilyen formában a városban.
Bár a Szilver most nem vette meg a Móriczot, Szirbik Imre lapunknak tett nyilatkozata szerint nem mondott le arról, hogy felsőfokú művészeti képzés legyen Szentesen. A kultúrát, sportot szerető közönség érdekeit szem előtt tartva a polgármester most azon gondolkodik, hogyan lehetne mégis megvalósítani a Móriczba tervezett művészeti oktatást.

A tánctanárnő a Délvilágtól értesült arról, hogy a polgármester így áll a dologhoz. Szatmári Szilvia azt mondta, feladta, amikor kiderült, hogy mennyibe kerülne mindez. Az ötvenmillió forintnyi hitel is terhelné évtizedekig, kilencvenmilliója pedig nincs. Ha volna a zsebében, azonnal odaadná, mert – mint mondta – a tánc az élete.