Könnyebb matematika érettségire számítottak a diákokFelvétel a kedvencekbe


2007-05-08

Rendben befejeződtek kedden a matematika írásbeli érettségi vizsgák az ország 1208 középszintű és 115 emelt szintű vizsgahelyszínén. A középszintű írásbeli a diákok szerint kicsit nehezebb volt, mint amire számítottak.

A matematika írásbelit épp befejező Harmath Gábor szerint sokkal nehezebb volt a teszt, mint tavaly és tavalyelőtt. A Madách Gimnáziumban jó matekosnak számító diák azt mondta, hogy csalódottan jöttek ki az osztálytársaival a vizsgáról. Mint kiderült, több feladatnál is eltérő eredményekre jutottak. A diákok a teszt megoldására szánt időt is kevésnek tartották.

Már az eleje is nehéz

Az általunk megkérdezett diákok körében a legnagyobb csalódást az okozta, hogy az írásbeli első, logikai készségekre épülő – általában könnyebbnek számító – része is gondot okozott. „Aránytalanul nehéz volt a negyvenöt perces rész, pedig arra számítottam, hogy ezt hibátlanul meg tudom oldani, és ezzel már megvan a kettesem" – mondta Rónai Domonkos, a Csík Ferenc Gimnázium tanulója.

A tanulók vélekedését erősítette meg Kálmán Istvánné, matematika szakos tanár, a Madách Gimnázium igazgatóhelytettese is. Mint mondta, feltűnő volt, hogy a diákok sokáig dolgoztak, senki nem jött ki idő előtt, ahogy a korábbi években. A diákok arról panaszkodtak, hogy jóval nehezebb volt az idei teszt, mint a korábbi években megismert feladatsor – emelte ki Kálmán Istvánné, aki szerint mindezek ellenére megbírkóztak a diákok a vizsgafeladatokkal.

Gyertyagúlaöntés veszteségekkel

Az írásbeli második részében található feladatok között az egyik legemlékezetesebb egy térfogatszámításos példa volt. Itt azt kellett kiszámolni, hogy hány liter viasz kell 20 gúlagyertya kiöntéséhez, hatszázalékos veszteség mellett. A nehezebb feladatok közt volt idén is koordináta-geometria és mértani sorozatokra épülő példa is. A 45 perces részben függvényekkel, sorozatokkal és szöveges feladatokkal találkoztak a maturálók.

Rendben lezajlott

Rendkívüli eseményről sehonnan nem érkezett jelzés az illetékes vizsgaközpontokhoz – áll az oktatási tárca közleményében. Középszinten 92 718, emelt szinten 4200 diák adott számot középiskolai tanulmányok alatt szerzett tudásáról. A nemzetiségi képzésben és a két tanítási nyelvű képzésben részt vevők közül idegen nyelven is vizsgáztak: középszinten tíz, emelt szinten hatféle idegen nyelven.

Középszinten a feladatok első részére 45 perc, második részére 135 perc állt rendelkezésre, míg emelt szinten a két feladatrész megoldására 240 percet fordíthattak a diákok. Idén a tavalyival megegyező módon számítják ki az érettségi eredményeket. A vizsgán nyújtott írásbeli és szóbeli teljesítmény értékelését százalékban kell meghatározni. A százalékok alapján adják az osztályzatot, valamint ebből kell kiszámolni a felvételi pontokat.

Húsz százalék a ketteshez

A jeleshez középszinten 80 százalékos, emelt szinten 60 százalékos eredményt kell elérni, míg az elégségeshez mindkét szinten 20 százalékot. Ugyanakkor az elégséges minősítés eléréséhez nem elég az összesen legalább 20 százalékos eredmény, hanem minden vizsgarésznél el kell érni legalább 10 százalékot.
Forrás: FigyelőNet