Ellenzékben az eperjesi polgármesterFelvétel a kedvencekbe

Folytatódnak az aláírásgyűjtések

Blahó Gabriella
2007-05-07

Újabb aláírásgyűjtés indult Eperjesen a polgármester védelmében, ugyanis a korábbi akciónak nem lett eredménye, mert a kezdeményezők senkinek sem adták át az íveket. A támogatók azt kérik: senki se bántsa Kiss Csabát.

Újabb aláírásgyűjtés indult Eperjesen a polgármester védelmében, ugyanis a korábbi akciónak nem lett eredménye, mert a kezdeményezők senkinek sem adták át az íveket. A támogatók azt kérik: senki se bántsa Kiss Csabát. A polgármester sérelmezi, hogy több előterjesztését leszavazza a testület. A képviselők szerint a demokráciában nem csupán a faluvezető elképzelései érvényesülnek.

Kiss Csaba és a képviselők viszonya

Eperjes polgármesterét arról kérdeztük, vajon az elmúlt hetekben sikerült-e harmonikus munkát kialakítania a testületi tagokkal. Kiss Csaba így válaszolt: kénytelen vagyok velük együtt dolgozni. Kénytelen vagyok, mert őket választotta a falu képviselőnek. A polgármestert arról is kérdeztük, vajon vannak-e megfogalmazott közös céljai az általa vezetett grémiummal. Erre azt felelte: nem tudja.

Senkinek sem adták át azokat az aláírásgyűjtő íveket, amelyeken a kezdeményezők a régi képviselők lemondását kérik az újonnan megválasztott polgármester érdekében. Egy hónappal ezelőtt a gyűjtők arról számoltak be, hogy kétszáz aláírásuk van, követelik, hogy a testületi tagok támogassák a polgármestert, szavazzák meg az előterjesztéseit. Kabai Illésnét nem értük el telefonon, ezért nem tudtuk megkérdezni tőle, mi lett az aláírásokkal. Amikor legutóbb a faluban jártunk, az íveket szerettük volna látni, de az asszony nem mutatta meg nekünk. Az általunk megkérdezett eperjesiek egyike sem látta azokat.

Kacziba József képviselő viszont elmondta, hogy a falu újvárosi részén állítólag újabb aláírásgyűjtés kezdődött, amelyben azt követelik, hogy senki se bántsa a polgármestert. Kacziba lapunknak azt mondta: Kiss Csabát senki sem bántja. A volt polgármester szimpatizánsaihoz tartozó képviselő szerint egy maroknyi kisebbség hangos a faluban, duzzognak az emberek – teljesen megváltozott Eperjes. A képviselő emlékeztetett: a vadászat kérdésében alakult ki a vita, a helyi gazdálkodók egyesületében tizenöten vannak, nekik van itt most vadászati joguk. A polgármester által preferált társaságnak, a Kinizsinek mindössze két eperjesi tagja van – meg kellene egyezni a területekről. Amikor a testület ezt a témát tárgyalta, nem tudtak dűlőre jutni. A polgármester elodázta a döntést.

Ívek, szórólapok

Ívek, szórólapok keringenek Eperjesen. A falu házainak postaládájába rendszerint az éj leple alatt, hajnalban kerülnek a röpiratok, amelyeknek nincs szerzője. Névvel senki sem vállalja a véleményét ezeken a papírokon. A szövegek szerint a faluban feszültségkeltés folyik, kiéleződött a régi vadászati vita. Az anonim szerzők Kiss Csabát támogatják a régi képviselőkkel szemben.

Bódis János képviselő szerint a polgármester kérheti felvételét a gazdálkodók egyesületébe. Semmiféle kizáró oka nincs annak, hogy a régi eperjesiekkel együtt vadásszon, a feltételek számára is ugyanazok. Költséges dolog a vadászat, a tagok közül sokan társadalmi munkával járulnak hozzá a társaság tevékenységéhez. „Nem bántottuk a polgármestert" – szögezte le Bódis. Képviselőként teljesen normálisnak tartja, hogy a polgármesterrel együtt nyolctagú testület nem szavazza meg a falu első emberének mindegyik előterjesztését. Így van ez más önkormányzatnál is. „Ha csak a faluvezető elképzelései érvényesülnek, az nem demokrácia és a megegyezés tartalmából hiányzik a közakarat" – taglalta. Bódis egyébként úgy látja, hogy a polgármesterség a háziorvos Kiss Csaba számára egy új szakma és hamarosan beletanul.