Többen íratnák be gyereküket a szentesi bölcsődébeFelvétel a kedvencekbe

Még van hely – a padlástérben

Balázsi Irén
2007-05-05

Húsz éve három bölcsődéje volt Szentesnek, aztán csökkent a születések száma, és mostanra egy intézmény maradt. A trend azonban a jelek szerint megfordul, és idén már több lesz a bölcsődés.

Húsz éve három bölcsődéje volt Szentesnek, aztán csökkent a születések száma, és mostanra egy intézmény maradt. A trend azonban a jelek szerint megfordul, és idén már több lesz a bölcsődés. A szentesi intézmény eddig minden jogos igényt ki tudott elégíteni, de a kihasználtság meghaladja a száz százalékot. A padlástérben kialakított terem adhat helyet az új csoportnak.

A szentesi gyerekekről három bölcsődében gondoskodtak 1986-ig. A Tóth József utcai intézményben 40, az Ady Endre utcában 80, míg a Vásárhelyi úton szintén 80 kicsit fogadtak. A születések számának csökkenése azonban maga után vonta, hogy '86-ban bezárták a Tóth József utcai bölcsődét, majd 1993-ban az Ady Endre utcait is. Ettől kezdve már csak a Vásárhelyi úti intézménybe írathatták be a szülők a gyermekeket. Az épületben akkor száz kislányt és fiút fogadtak. A születések száma azonban tovább csökkent a városban, így 1998-tól csupán 60 férőhellyel működött az intézmény egészen 2006-ig. Gyenes Ágota helyhatósági képviselő arra kereste a választ, hogy megteremthetőek-e a feltételek az eredeti állapot visszaállításához. Vagyis van-e akadálya annak, hogy ismét százszemélyes legyen a bölcsőde?

Az intézmény vezetője, Benkő Istvánné lapunk érdeklődésére elmondta: 2007 januárjától már 70 férőhelyes a bölcsőde. A létszámnövelés azért lett időszerű, mert egy tavaly életbe lépett törvény lehetőséget nyújt arra, hogy az anyukák a gyes mellett teljes munkaidőben vállalhatnak munkát. A bölcsőde kihasználtsága jelenleg is jóval meghaladja a száz százalékot, mert 87 gyerekről gondoskodnak.

Egyébként már most jelezték szülők, hogy 2008-ra szeretnék beíratni a gyermeküket. Benkőné 41 éve dolgozik az intézményben, amelynek 35 esztendeje a vezetője. Elmondása szerint egyszer sem kellett elutasítania egyetlen jogos kérelmet sem. Állítja: az igényeket mindeddig sikerült teljesítenie.

Ugyanakkor nem zárja ki az intézményvezető azt a lehetőséget, hogy ha a családok igénylik, további gyerekek fogadására is alkalmassá tegyék az épületet. A padlástérben ugyanis kialakítható egy újabb szoba, ha még több család szeretné beíratni gyermekét. Egyébként 2006 volt az első esztendő, amikor nem csökkent a városban a születések száma.