Fedett uszodára vágynak SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Fellendülést remélnek a másfél milliárdos fejlesztéstől

Bíró Dániel
2007-05-03

A szentesi polgármester szerint esély van arra, hogy fedett uszoda épüljön a városban belátható időn belül. A közel másfél milliárdos beruházás jelentős részét uniós forrásokból teremtenék elő. A sportbizottság fideszes elnöke szerint ez volna az első olyan fejlesztés a Kurca partján, amelynek népességmegtartó hatása lenne.

– Vízilabdás nyelven szólva, most járatjuk a labdát, és keressük a rést a falon – mondta lapunknak az uszodaépítési tervekről Szirbik Imre szentesi polgármester. A Kurca-parti településen régóta dédelgetett álom, hogy korszerű fedett medence épüljön a ligeti strandon, a téma azonban eddig leginkább kampányidőszakban kapott nagyobb visszhangot. Szirbik Imrének már az 1998-as választási programjában szerepelt az elképzelés, de a helyi jobboldal is rendre fölvetette a beruházás szükségességét, nyugvópontra azonban nem került az ügy, épp a város korlátozott anyagi lehetőségei miatt. Néhány hete az önkormányzat négyéves gazdasági programjának tárgyalásakor újfent szóba került a fedett uszoda ügye, elsősorban amiatt, hogy Szentes a sport- és egészségturizmus fejlesztését jelölte meg kiugrási lehetőségként.

Megduplázódhatna a vendégforgalom

– Örülünk, hogy végre egy olyan projektre pályázna a város, aminek tényleges népességmegtartó hatása lenne – mondta lapunknak Rébeli Sz. Tamás. A sportbizottság fideszes elnöke biztos abban, hogy ha egy, a jövő elvárásainak megfelelő létesítménnyel gazdagodna a település. Ha megépülne a fedett uszoda, megduplázódhatna a vendégforgalom Szentesen – mondta Beleon Zsolt, a Szentesi VK elnöke –, hiszen csak a mi klubunk Vlagyivosztoktól az Egyesült Államokig tudna edzőpartnereket csábítani a Kurca partjára.

– Villanásnyi esélyünk van a fedett uszodára, de előbb alaposan körbe kell járnunk a témát – nyilatkozta Szirbik Imre. A polgármester a Nemzeti fejlesztési terv turisztikai vonzerőt növelő pályázatán versenyeztetné meg az elképzelést, de mivel ezek a felhívások ősszel jelennek meg, addig megvalósíthatósági tanulmány készül, illetve a sportegyesületek bevonásával tapasztalatokat gyűjtenek a magyarországi létesítményekről, hiszen az üzemeltetés költségvonzata egyáltalán nem mellékes eleme a fejlesztésnek. Ez az információtömeg szabhat irányt a tervezésnek.

A jelenlegi elképzelések szerint a 33-as medence lelátójával szemben, az egykori gépház mögött épülne fel a létesítmény mintegy másfél milliárd forintból. A cél pedig az lenne, hogy az új létesítményt 1-től 99 éves korig lehetőleg minél többen használhassák. A közelben termálkutat is fúrnának, egyrészt a termálmedencék vízigényének kielégítésére, másrészt fűtés céljából, de ez az új kút szolgálhatná ki azt az alsóréti termálszállót, amit a fedett uszodához hasonlóan már régen tervbe vettek Szentesen. A strandfejlesztést a 70 éves nagymedence sem úszná meg, helyére szabadtéri élménymedencét építtetne a polgármester.

Arról egyelőre nincs adat, hogy a forrásokat milyen arányban kellene állnia az önkormányzatnak és az uniónak, de Szirbik Imre szerint már az is olyan komoly dilemma elé állítaná a városvezetést, ha „csak" 300 milliót kellene kifizetni a városi kasszából.