Egy év múlva indul Pekingbe a szentesi Cseuz LászlóFelvétel a kedvencekbe

12 ezer kilométeres kerékpártúrára vállalkozik

Bíró Dániel
2007-05-02

Egy év múlva, 2008. május elsején indul el kerékpárjával a pekingi olimpiára Cseuz László. A szentesi testnevelő tanár Barcelona, Atlanta, Sydney és Athén elérése után most minden eddiginél hosszabb, 12 ezer kilométeres túrára vállalkozik.

Egy év múlva, 2008. május elsején indul el kerékpárjával a pekingi olimpiára Cseuz László. A szentesi testnevelő tanár Barcelona, Atlanta, Sydney és Athén elérése után most minden eddiginél hosszabb, 12 ezer kilométeres túrára vállalkozik. A fizikai és szellemi alapozás már megkezdődött: a felkészülés jegyében eddig 8800 kilométert tekert le, és naponta egy órát tanul angolul.

A Föld túlsó felére, Pekingbe készül Cseuz László. Az ok már-már természetes: jövőre olimpiát rendeznek a kínai fővárosban. – Négy olimpián már voltam, de mivel a játékok szimbóluma öt összefonódó karika, az ötödikre is illik elmenni – mondja a szentesi testnevelő épp egy évvel a Szentes–Peking túra rajtja előtt. Az idén 63 éves, egyébként nyugdíjba készülő gimnáziumi pedagógus 1992-ben kezdte az olimpiai kerekezést, akkor Barcelonáig tekert lányával, később pedig eljutott Atlantába, Sydneybe és Athénbe is.

Pekingig Kanadán át

Új kerékpárral, és persze néhány pótalkatrésszel, küllővel, lánccal, külső és belső gumival, illetve szerszámokkal felszerelkezve vág neki az útnak Cseuz László. Szentesről Budapest, majd Bécs felé veszi az irányt, utána Bazel, Lyon, Bordeaux, majd Spanyolországon keresztül a portugáliai Lisszabon következik. Onnan átrepül New Yorkba, majd lánya lakóhelyét, Hamiltont érintve Kanadát szeli át keletről nyugatra. Vancouverből Sanghajba repül, és ott még 2000 kilométer vár rá Pekingig.

A közel száznapos út minden eddiginél alaposabb felkészülést igényel, ezért már egy éve megkezdte a fizikai felkészülést Cseuz László. Eddig 8800 kilométer van a lábában, jövő májusig pedig havi ezer kilométert kell hajtania, hogy megfelelő erőállapotba kerüljön. A szellemi alapozást sem hanyagolja, naponta egy órát angolozik, de tervbe vette azt is, hogy néhány szót megtanul kínaiul is, hátha könnyebben boldogul a házigazdákkal, ha segítségre szorul. Cseuz László már mindenféle egészségügyi szűrésen részt vett, ahol tetőtől talpig megvizsgálták, de szerencsére semmi jele betegségnek vagy sérülésnek, ami hátráltatná a felkészülésben.

– Naponta 130 kilométer megtételével számolok, de ennél biztosan többet fogok letekerni, ha semmi sem akadályoz meg benne. Ez a napi átlag egyébként kevesebb, mint az eddigi útjaim résztávjai, de kalkulálni kell azzal is, hogy 12 ezer kilométer a túra teljes hossza, és én is idősebb leszek négy évvel, mint amennyi Athénban voltam – fejtegeti a testnevelő, aki a kockázati tényezőket is górcső alá vette. Ilyen lesz a kanadai Sziklás-hegységen átkelni, ahol a grizzlymedvék előszeretettel fosztogatják a túrázók elemózsiáit, ezért gázspray-t is vissz magával. A száznapos út során sátorban fog éjszakázni, lehetőség szerint nem vadkempingben, hanem annál kulturáltabb helyen, az igazi luxus pedig Pekingbe következhet, ahol a Pegazus Tours jóvoltából számos sporteseményre is ellátogathat az olimpia 16 napja alatt. A vízilabdadöntőre például már megvan a jegye, ami csupán négyezer forintba került. A túra költsége hozzávetőleg kétmillió forint lesz, és bár már vannak támogatók, további szponzorokra mindenképpen szüksége lesz.