Ötvenéves a zenei képzés a szentesi PetőfibenFelvétel a kedvencekbe

Balázsi Irén
2007-04-28

Ötven éve érkezett meg a minisztériumi engedély a szentesi Petőfi utcai általános iskolába az emelt szintű ének-zenei képzés bevezetésére. A jubileum alkalmából hangversenyt rendeznek, amelyen fellépnek az intézmény művészi pályára lépett egykori növendékei is.

Ötven éve érkezett meg a minisztériumi engedély a szentesi Petőfi utcai általános iskolába az emelt szintű ének-zenei képzés bevezetésére. A jubileum alkalmából hangversenyt rendeznek, amelyen fellépnek az intézmény művészi pályára lépett egykori növendékei is. A képzés az utóbbi években a helyi zeneiskola égisze alatt folyt, ám ősztől szeretné azt visszavenni a régebben ének-zeneinek emlegetett általános iskola.

Nagyszabású programsorozattal készülnek a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskolában arra, hogy ötven évvel ezelőtt érkezett meg a minisztériumból az engedély az emelt szintű ének-zenei képzés bevezetésére. Lapunk érdeklődésére Mészáros László igazgató elmondta: a Tóth József Színházteremben rendezik májusban az ünnepi hangversenyt, amelyen fellépnek az iskola zenei pályára lépett egykori növendékei is.

Oktatás a megyében

Csongrád megye hat alsó fokú oktatási intézményében oktatják emelt szinten a muzsikát. Csongrádon az Ének-Zenei Általános Iskolában, Hódmezővásárhelyen a Liszt Ferenc Általános Iskolában, Makón a Belvárosi Általános Iskolában, Szegeden a Rókusi Általános Iskolában és a tanárképző főiskola gyakorló általános iskolájában, valamint a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskolában van még zenei képzés.

A Petőfi utcai iskolát hosszú ideig csak ének-zeneiként emlegették a városban. A polgármesteri hivatal oktatási referense, Hering Ferenc tájékoztatása szerint pár éve egy szakértői vizsgálat megállapította, hogy alapfokú művészeti oktatásra nincs jogosítványa az általános iskolának. A képviselő-testület ezért 2006 szeptemberétől visszamenőleg törölte az intézmény alapító okiratából, hogy emelt szintű ének-zenei képzés folyik a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Mindez azonban nem változtatja meg azt a tényt, hogy ötven éve nevelik a zene szeretetére a petőfis diákokat. Az igazgató kérdésünkre azt mondta: öt éve a Lajtha László Zeneiskola égisze alatt működött az emelt szintű ének-zenei képzés. Ma is nagy igény van erre, az intézmény diákjainak túlnyomó része igényt tart erre. Egyébként pedig ahogyan az iskola alapító okiratából kivették tavaly, hogy ének-zenei tagozat működik, úgy vissza is lehet azt tenni. Erre még van is ideje az őszi tanévkezdésig az önkormányzatnak.