Idén kétmilliárd lesz a megyei költségvetés hiánya
Dátum: április 26, csütörtök, 19:17:04
Téma: Hírek


Szegeden ma ülésezett a Csongrád Megyei Közgyűlés. Mint az azt követő sajtótájékoztatón megtudtuk, 35 napirendi pontot tárgyaltak. Ezekből csak néhányat emelt ki az elnök-asszony. Elsősorban a költségvetés nehéz helyzete volt a téma. Magyar Anna elmondta: az idén 2 milliárd forint körüli a hiány. Ebből 680 millió az előző testület által megkezdett, és a mostani által is támogatott projektek költsége, amelyek közül csak példaként a szentesi kórház helikopter leszálló pályáját, vagy a középületek akadály-mentesítését említette.

A közgyűlés megtárgyalta a szentesi kórház ügyét is, amelynek adóssága több mint 100 millió forint, ebből 40-50 millió az előző igazgató által kötött előnytelen szerződések, a többi a központi intézkedések következménye. A kórház főigazgatói posztjára megválasztották Dr. Várkonyi Katalint, akiről Halmai László, a Szentesi Kórház felügyelő bizottságának tagja elmondta: A négy jelölt közül ez volt az egyetlen, a fenntartói oldal finanszírozási igényeit és az intézmény sajátosságait átlátó pályázat. Dr. Várkonyi Katalin menedzsmentből is igen felkészült, végzettsége a nemrég hivatalba lépett Horváth Ágnes miniszter asszonnyal azonos, de neki 3 év szakmai gyakorlata is van. A Szentesi önkormányzat egyelőre biztost rendel ki a kórház vezetője mellé.

A közgyűlés elköszönt Dr.Siket Judit főjegyző asszonytól, aki a Regionális Közigazgatási Hivatal vezetői posztjára távozik. A helyére új pályázatot írnak ki, a szabályszerű eljárás lefolytatása után választ a közgyűlés új főjegyzőt.

Martonosi György, a Fidesz frakcióvezetője a szocialista-szdsz frakció reggeli sajtótájékoztatójára reagálva elmondta: a szocialisták a „minél rosszabb, annál jobb” taktikáját alkalmazzák. Kozma Józseftől felelősségteljesebb hozzáállást vártak el. Szirbik Imre példáját kellene követnie, mondta a frakcióvezető, aki akkor is támogatja a kórházat, ha nem az ő jelöltje ül az igazgatói székben.

A szocialista frakció által reggel nehezményezett határozatot a közgyűlés egyelőre felfüggesztette, jelentette ki Magyar Anna. – Ebben a pillanatban nagyon sok a gond a kórházaknál, ezért nem alkalmas ez a pillanat az együttműködés formáinak vizsgálatára. Szó sincs privatizációról – hangsúlyozta az elnök-asszony, - de minden áron meg kell akadályozni a túlköltekezést. Kevesebb pénzből, koordináltan kell megszervezni a működést, - tette hozzá Martonosi György. Ez a három kórház, a szentesi, a makói és a deszki, együtt 6-8 milliárd forintos nagyüzem. Minden fillér számít. Hamarosan újra napirendre kerül tehát a kérdés.






A cikk tulajdonosa: PROMENAD - a vidék hírportálja...
http://www.promenad.hu/

A cikk webcíme:
http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=12210