Lehet múzeumigazgatót választaniFelvétel a kedvencekbe

Lezárult ügyek után japán kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban

Bakos András
2007-04-25

Elhárult minden akadály: kilenc hónap után kiírhatja a megyei önkormányzat a Móra Ferenc Múzeum igazgatói posztjára a pályázatot. A fegyelmivel elbocsátott régi igazgató, Vörös Gabriella munkaügyi pere el sem kezdődik. A leváltását eredményező revizori jelentés ellen panasz érkezett, de elutasították.

Elhárult minden akadály: kilenc hónap után kiírhatja a megyei önkormányzat a Móra Ferenc Múzeum igazgatói posztjára a pályázatot. A fegyelmivel elbocsátott régi igazgató, Vörös Gabriella munkaügyi pere el sem kezdődik. A leváltását eredményező revizori jelentés ellen panasz érkezett, de elutasították. A múzeum megbízott vezetője azt mondja, előre néznek, és dolgoznak a kiállítások előkészítésén.

A tavaly júliusban fegyelmivel elbocsátott igazgatónő, Vörös Gabriella munkaügyi bírósághoz fordult. A per azonban el sem kezdődött, mert a bíróság úgy találta, a keresetlevelet a Bárándy ügyvédi iroda – ahogyan korábban Borzi Márta leváltott szentesi kórházigazgató esetében – a megszabott határidő után küldte be. Az elutasító végzés ellen fellebbezett Vörös Gabriella és védője, ám a Csongrád Megyei Bíróság jóváhagyta az első fokon született végzést, így az most már jogerős: nem lesz munkaügyi per.

Tea gésákkal

Minden nehézség ellenére előre néz a szegedi Móra-múzeum, és megfeszítetten dolgozik nagy kiállítások előkészítésén – kommentálta Horváth Ferenc, az intézmény megbízott igazgatója tegnap a munkaügyi perekről szóló híreket. Megkoszorúzták a hajdani múzeumvezető Tömörkény István szobrát halálának kilencvenedik évfordulója alkalmából, majd bemutatták a Távoli fények – közelítő színek című japán művészeti vándorkiállítás katalógusát. Az egyedülálló hazai tárlat a napokban indult útjára, hogy Szombathely, Debrecen után jövő januárban Szegedre érkezhessen. A sajtótájékoztató egyedire sikeredett: a résztvevőknek gésák szolgáltak fel teát.

Az nem hátráltatja a döntést, hogy Szalontai Csaba, a Móra Ferenc Múzeumból nemrég felmentett régész – az autópálya-ásatások vezetője – az év elején panaszt tett a megyei önkormányzat revizoraira. A mellékletekkel együtt százötven oldalas beadvány arról szól, hogy az ellenőrök a múzeumnál tartott tavalyi vizsgálódásuk idején – Szalontai szerint – több eljárásjogi hibát is vétettek. A régész januárban juttatta el észrevételeit a megyei közgyűlés elnökéhez, Magyar Annához és a közigazgatási hivatalhoz. Az elnök nem reagált.

– A közigazgatási hivataltól olyan értelmű választ kaptam, hogy a revizorok munkájának jogszerűségét csak a munkáltatójuk vizsgálhatja, ezért a panaszomat átküldték a megyei főjegyzőhöz, ami azért különös, mert annak idején ő írta alá a revizori jelentést – mondta Szalontai Csaba.

Siket Judit főjegyző – akit azóta május elsejei hatállyal kineveztek a regionális közigazgatási hivatal vezetőjévé – azt írta, hogy a revizori jelentés ellen a kézhez vétele, 2006. május 3. után tizenöt napon belül kellett elküldeni az észrevételeket. „...Megállapításait a panaszosnak a jogszabály által biztosított határidőben, illetve az ellene indult fegyelmi eljárásban kellett volna érvényesítenie, bizonyítania."

A régész munkaügyi perei folyamatban vannak, egyelőre felmondási idejét tölti – „tartós szakmai alkalmatlanságra" hivatkozva bocsátották el – emellett az egyetemen tanít.

Információink szerint idő közben a múzeum korábbi gazdasági igazgatója, Széllné Kónya Katalin ellen indított fegyelmi vizsgálat is véget ért. Úgy tudjuk, szankció nem volt, viszont közös megegyezéssel távozott a múzeumtól.