Pusztulnak a kagylók a Kurcában SzentesnélFelvétel a kedvencekbe

A szentesi horgászok szerint mérgezés történt

Blahó Gabriella
2007-04-24

A Kurca belvárosi szakaszán tömegével pusztulnak a kagylók. A szentesi horgászok szerint mérgezés történt, a szakaszmérnök vizsgálatot kezdeményezett, mondván, mindegy, hogy védett, vagy nem védett állatok pusztultak el.

A szentesi horgászok vették észre, hogy pusztulnak a kagylók a Kurcában. Az egyesület elnöke, Füsti Molnár Lajos elmondta lapunknak, a horgászmesterek végigjárták a partot, és a kórházi szakaszon észlelték ezt a jelenséget. Az elnök szerint a jelenség egyértelműen arra utal, hogy a víz minőségével baj van, hiszen a béka, a teknősbéka és a kagyló állapota ezt mindig hűen jelzi. A kagylók után rendszerint a halak következnek a sorban.

Európai vagy kínai kagyló

Az elpusztult állatokat nem látta, ezért fajukat pontosan nem tudja meghatározni Tóth Tamás. A Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park munkatársa úgy tudja, hogy a Kurcában európai tavi kagylók és kínai tavi kagylók élnek – feltehetően e két faj valamelyike pusztulhat. A Dél-Alföldön az utóbbi időben tömegesen pusztultak a tájidegen kínai kagylók, ezek nem védettek. Az európai tavi kagylók viszont természeti értéket jelentenek.

A horgászok szerint feltehetően európai tavi kagylóról van szó, mely Magyarországon védett faj, eszmei értéke példányonként kétezer forint.
Fenyves Ernő megbízott kórházigazgató kizártnak tartja, hogy a kórházból érkezett volna bármilyen szennyező anyag a vízbe. A keletkezett szennyvizet eurokonform formában, csatornán keresztül távolítják el az intézményből. Véleménye szerint elképzelhetetlen, hogy folyóvízben kizárólag egy szakaszon legyen pusztulás, vélhetően valahol északabbra kerülhetett valami a csatornába. Sürgette: induljon vizsgálat ebben a kérdésben, és tisztázódjon, hogy a kórház okozott-e eszmei kárt, vagy sem.

Az Atikövizig szentesi szakaszmérnöke vizsgálatot kezdeményezett a környezetvédelmi felügyelőségnél. Ötvös Mihály szerint mindegy, hogy védett vagy nem védett fajról van szó, mindenképpen tisztázni kell a körülményeket a víz minőségének érdekében. A felügyelőség laboratóriumában hamarosan kiderül, hogy mi történt. A mérnök hozzátette: utoljára egy hónapja, a horgászverseny előtt öblítették át a csatornát.