Szász Lula sikerekről és küzdelmekrőlFelvétel a kedvencekbe

Két éve pihen a magyar állam megőrzőjében a Szász-hagyaték

Lévay Gizella
2007-04-19

Amilyen tehetséges festő és grafikus volt Szász Endre, olyan kiváló marketingszakember és menedzser hatodik felesége, Szász Lula. A közelmúltban Szegeden járt özvegy mesélt a közös Amerikai évekről, a szerencséről és a világsztárok szomszédságáról.

Amilyen tehetséges festő és grafikus volt Szász Endre, olyan kiváló marketingszakember és menedzser hatodik felesége, Szász Lula. A közelmúltban Szegeden járt özvegy mesélt a közös Amerikai évekről, a szerencséről és a világsztárok szomszédságáról. A két éve Magyarországra szállított felbecsülhetetlen értékű Szász-hagyaték azonban megoldatlan problémát jelent számára, ugyanis a magyar állam megőrzőjében porosodik...

– Szász Endre az első férjétől kérte és kapta meg az ön kezét. Ki kellett menekítenie egy rossz kapcsolatból?
– Szó sincs róla! Nyolc csodálatos év volt mögöttünk, azonban az akkori férjem, Bella Imre fogorvos a legvadabb Szász-rajongók közé tartozott. Szász pedig egy nagyon merész fiú volt. Valójában első férjem kölcsönadott egy nagyon tehetséges, de nagyon szegény grafikusnak, azt akarta, hogy Amerikában legyek a menedzsere. A válás után hozzámentem feleségül, és elutaztunk Amerikába. Szerelem lett a dologból.

Mindennek ára van

– Hogyan kell külföldön egy magyar művészt sikeressé tenni? Mit tudott ön?

– Sokat. Minden szakmára igaz a szabály: széles területen kell népszerűsíteni, reklámozni. Volt már gyakorlatom a dologban, ugyanis 1964-től két éven át topmodellként dolgoztam Kanadában és az USA-ban. Ismertem a marketingfogásokat. Például New Yorkban a világ leghíresebb szállodájában, a Waldorf Astoriában szálltam meg. A nagy cégek és ügynökségek kíváncsiságát felébresztette, hogy ki lehet ez a kommunista országból érkezett kis manöken. Minden megtakarított pénzem erre költöttem akkoriban, egyfajta befektetés volt. Kockáztattam és bejött. Később ezt a tapasztalatot kamatoztattam a Szásznál is.

– Hogyan?
– A Bandi egyik kiállításakor például Torontóban kibéreltem egy vonatot, és azon ajándékkirándulásra vittük a közönséget. Ez annyira bejött, hogy a kiállítás 53 képéből 51-et sikerült eladnunk. Megtanultuk, hogy a pénz nyelvén kell beszélnünk, mert mindennek ára van. Be akartam a férjemet robbantani a szabad kulturális világba. Pedig nem volt könnyű, mert nem beszélte az angol nyelvet, és rettenetes honvágya volt: minden éjjel haza akart jönni.

Cher és Streisand

– Ez a célja maradéktalanul sikerült. Nemcsak hírnévre, hanem komoly vagyonra is szert tettek. Los Angelesben például a házukkal szemben Rod Stewart, mellette Barbra Streisand lakott, Gábor Zsazsa családjához pedig baráti szálak fűzték és fűzik ma is. Mi segítette abban, hogy ebbe az elit világba bekerüljenek?

– Óriási szerencsénk volt. Az egyik legelegánsabb Los Angeles-i szálloda tulajdonosának felesége magyar volt, és imádta Vasarelyt, majd rajongott Szászért is. Nagyon sok ötlettel segítettek, hogy a legelegánsabb helyen jó házat találjak. Lehet, hogy elkoptatott a mondás, de nagyon igaz: a megfelelő helyen és időben kell találkozni a megfelelő emberekkel. Korábban soha nem gondoltam volna, hogy reggelente Barbra Streisanddal fogok kocogni, Cher pedig az egyik legjobb barátnőm lesz, aki egyébként már nagyon vár vissza. Azzal fenyeget, hogy ha a szülinapomra nem érkezek meg, értem jön Magyarországra.

– Két éve szállították Magyarországra a Szász-hagyatékot az elhunyt végakaratát teljesítve, ugyanis azt a magyar népre hagyta. Mi lett a sorsa?

– Két éve pihen a magyar állam megőrzőjében a huszonkét konténernyi gyűjtemény.

– Mi történt?

– Kovács László még minisztersége idején tett ígéretet arra, hogy ha a végakaratnak megfelelően hazahozom a hagyatékot, akkor egy kúriát biztosít számukra, ami a Szász-ház lenne, egy állandó kiállítási helyszínül szolgálna. Az értékes darabok között van például egy-egy Leonardo da Vinci-, Rembrandt-, Rodin-, Picasso-, Braque-, Iványi Grünvald-alkotás, valamint 74 darab inkaszobor, kis japán szobrok, rengeteg ezüsttárgy és természetesen Szász-festmények és -grafikák. Mire megérkeztem a gyűjteménnyel, Kovács már Brüsszelben volt, és itthon senki sem vette gondozásba az ő elképzeléseinek a megvalósítását. Nem azért gyűjtöttük egy életen át a férjemmel, hogy a magyar nép ne gyönyörködhessen bennük.

– Feladja a küzdelmet?

– Remélem, lesz erőm végigcsinálni. Kicsit azonban belerokkantam. Pedig én nagyon kemény asszony vagyok: mások előtt nem sírtam az anyám temetésén sem, nem tört meg a rák és a műtétek sem. A Jóisten segítségével mindig egyém lehetett az utolsó szó, most is így lesz.

Könyvet írt

– A közelmúltban jelent meg Életem címmel önéletrajzi könyve. Miért döntött a könyvírás mellett?

– Barátaim és ismerőseim biztatására mégiscsak úgy gondoltam, hogy meg kell szólalnom. Egyre erősödött bennem az elhatározás, hogy el kell mondanom: van másik út. Lehet kemény és becsületes munkával, tehetséggel érvényesülni, bárhol is élünk a világban. Szász Endrével ezt mi valóra váltottuk.

– Ha visszamegy Amerikába, mivel tölti a napjait?
– Minden hónapban van egy önkéntes napom, amikor kórházban gyerekeknél vagy időseknél segítek. Ugyanis Szásszal sokszor adakoztunk. Amikor nekünk már pimaszul sok pénzünk volt: nekem rengeteg bundám, Bandinak 16 autója, akkor stopot hirdettünk, és jótékonyságra fordítottuk a vagyonunk egy részét. Szeretném, ha ebben is sokan követnének bennünket. Fiatal tehetséges művészeknek továbbra is kiállításokat szervezek, nem akarom abbahagyni azt, amihez igazán értek.