Megmérgezik a kutyákat FábiánsebestyénbenFelvétel a kedvencekbe

Lövöldözésről, állatkínzásról suttognak

Blahó Gabriella
2007-04-19

Nyolc kutya és három macska pusztult el gyanús körülmények között a közelmúltban a fábiánsebestyéni Árpád utcában. Az itt lakók szerint megmérgezték az állatokat, amelyek közül egy a helyi állatorvos szeme láttára múlt ki. A rendőrség feljelentés hiányában nem nyomoz az ügyben. Az utca lakói sejtik, ki a tettes.

Valaki szándékosan pusztítja az állatokat a környéken – állítják a fábiánsebestyéni Árpád utca lakói. A közelmúltban nyolc kutya és három macska pusztult el gyanús körülmények között. Az Árpád utca 93. szám alatt lakó Takács Zoltán elmesélte: egy reggel holtan találta a macskáját közvetlen az utcai kerítés mellett. Szerinte valaki bedobhatott neki valamit, attól döglött meg. A másik macskája ugyanakkor pusztult el a kert végében, így nem is hívott már hozzájuk állatorvost, elásta őket az udvarban.

Takács Zoltán szomszédja Szabados Kálmán. A helyi állatorvos – aki családi problémáira hivatkozva kérte, ne írjuk le a nevét – elmondta: Szabadoséknál saját szemével látta, hogyan múlik ki a kutyájuk. Az állatorvos szerint Szabados Kálmánék házőrzőjével minden bizonnyal patkányméreg végzett. Amikor a család kihívta a doktort, az állat vonaglott a fájdalomtól, habzott a szája, és szörnyű kínokat élt át. Rajta már nem segíthetett. A kutyának súlyos belső vérzései voltak, már nem lehetett megmenteni. Szabados Kálmánné elmesélte: mindez akkor történt, amikor a fia hazatért a munkából. Az ő kedvence volt a Héra nevű ötéves kutya, amelynek kölykéért az egész család aggódik. Az asszony sokszor talál az utca felől bedobált csontokat a kertben, szerinte mérgezettek. Tervezték, hogy feljelentést tesznek az ügyben, de ettől elálltak, mivel úgy tudják, hogy a bizonyításhoz súlyos tízezrekért kellett volna megvizsgáltatni a tetemet. Szabadosék sejtik, ki lehet az elkövető, de senkit sem akarnak gyanúsítani.

Három év börtön

Állatkínzásért, állatok életének tudatos és szándékos kioltásáért a bíróság három év letöltendő börtönbüntetést szabhat ki – tájékoztatott Tyityán László. A szentesi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője azt mondta, ismeretlen tettes ellen feljelentést a gazda tehet. Ha az állat elhullását okozó szándékos cselekményről legalább egy valaki értékelhető tanúvallomást tesz, állatorvos állítja a mérgezés tényét, és a rendőrség házkutatás során bizonyítékokra talál, komoly esély van a bűncselekmény felderítésére.

A közelben lakó Szeli László sokat hallott az elpusztult állatokról, a mérgezésekről. Az idős ember mindössze egy macskát tart, de a kedvencének eddig nem történt baja. Szeli László nem szívesen beszélt az ügyről, azt azonban kibökte, haragban van a szomszéd Bozó Ferenccel. Tizenöt éve nem beszélnek. Azóta, amióta Bozó puskával szétlövöldözte a méhkaptárait. Laci bácsi ötven családot tartott a kert végében a csatorna partján. A „merényletet" saját szemével látta. Szerinte valaki légyirtóval irtotta ki a méheit.

Bozó Ferenc éppen horgászásból tért haza, amikor a kapuban összefutottunk. A férfi állította, nagyon szereti az állatokat. Amikor a méhekről kérdeztük, azt mondta, ő nem lövöldözött, „csak felhívta a figyelmet a méhtartás körülményeire". Puskája tényleg volt, de már odaadta a fiának. Elmesélte, hogy régebben rókára vadászott – kutyával.

Bozó jól tudta, hogy az utcában melyik háznál hány kutya pusztult el a közelmúltban. Tőle tudtuk meg: a 46-os számú ház alatt is megdöglött egy, pedig ott nem is laknak. Megmutatta nekünk, hol tartja a pockok elleni patkánymérget: az egyik ól padlásán. Szerinte oda nem érnek el a kutyák. Elmondta, arról ő nem tehet, ha a macskák vagy kutyák méregtől döglött pockot esznek.