A vásárhelyi kórház volt közelebbFelvétel a kedvencekbe

Bakos András
2007-04-14

Egyelőre abban sem egyeznek meg a mindszenti beteg esetéről vitázó intézmények, hogy a rosszullét helyszínétől a vásárhelyi vagy a szentesi kórház van-e közelebb. Mi megmértük a távolságokat. A vásárhelyi közelebb van, igaz, csak nyolcszáz méterrel.

A távolság azért lett érdekes, mert a törvény szerint sürgős esetben a legközelebbi kórházba kell vinni a beteget. A mentők – amellett, hogy közben a Szentes előtti balesetre mint várható akadályra is hivatkoztak – azóta is azt mondják, azért mentek Vásárhelyre, mert az a kórház volt közelebb. Vásárhelyen meg csütörtökön azt bizonygatták, ez tévedés, Szentes van közelebb.

Hamarabb tudták, mint a rendőrök

A mentőápoló szabályszerűen járt el, az Országos Mentőszolgálat nem vizsgálja újból az esetet – nyilatkozta az MTI-nek Győrfi Pál pénteken. Az OMSZ szóvivője a lapunk tegnapi számában is vázolt dilemmáról azt mondta, a Szentes előtti balesetről kollégái hamarabb értesültek, mint a rendőrség, mivel az egyik érintett egy mentőautó volt. Hozzátette: a baleset csak megerősíthette a mentőst abban az elhatározásában, hogy Hódmezővásárhelyre vigye a beteget. Új fejlemény az ügyben, hogy az elhunyt családja ügyvédhez fordult, várhatóan kártérítést követelnek a kórháztól a haláleset miatt.

A távolság szerencsére mérhető. Mi egy héttel a haláleset után végigmentünk az úton, és lemértük a távolságot Hajdú Imre rosszullétének helyétől mindkét kórház kapujáig. A mentőknek a szegedi központból – ahová befutnak a segélykérő hívások – tanácsot tudnak adni, merre érdemes mennie, de alapvető szabály, hogy a legjobb minőségű és legrövidebb úton kell haladni.

A rosszullét helyszínétől Szentes felé mentünk előbb: ki a Mihási úton a Szentest és Vásárhelyet összekötő útra, aztán Szentesen a városközpontban lévő lámpától az Ady Endre utcán közelítettük meg a kórház diagnosztikai és sürgősségi betegellátó tömbjének kapuját – ahol a mentők bejárnak. Az autó kilométer-számlálója 17,1-et mutatott. Aztán a vásárhelyi kórházig mértük a távolságot a legrövidebbnek tartott úton. A Szántó Kovács János utcán a Lázár utca felé fordultunk jobbra, majd balra a Hódi Pál utcán, végül jobbra a Zrínyi utcára, balra a Kórház utcába, és a kapuig mentünk.

A számláló 16,3-at mutatott. Eszerint mintegy nyolcszáz méterrel közelebb volt a vásárhelyi kórház. Ez időben egy perc lehet.
Megnéztük azt is, hogy ha a beteggel mindenképp Szentes felé kellett volna menni, hogyan haladhatnak. Mindszent felé kellett volna kanyarodni, majd Szegváron át Szentesre. Ezen a vonalon a távolság 27 kilométer.


Fórum

Mi volt közelebb?

elem
2007-04-15 18:01
Szépen haladunk.
Még a végén a mentőket - vagy személyesen Győrfi Pált - hozzák ki bűnösnek a beteg haláláért!
Szégyellje már magát valaki!