Lázár János: Ha hibáztunk, tegyenek büntetőfeljelentéstFelvétel a kedvencekbe

Ellentmondásba keveredtek a mentőszolgálat illetékesei

Bakos András
2007-04-13

Ha az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet már az érdemi vizsgálat előtt úgy találta, hogy a vásárhelyi kórház hibázott, akkor ma vagy holnap tegyen büntetőfeljelentést – jelentette ki a vásárhelyi polgármester tegnap, sajtótájékoztatón. Hajdú Imre halállal végződött szállításáról csak a mentőszolgálattól háromféle választ kaptunk. Eddig.

Ha az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet már az érdemi vizsgálat előtt úgy találta, hogy a vásárhelyi kórház hibázott, akkor ma vagy holnap tegyen büntetőfeljelentést – jelentette ki a vásárhelyi polgármester tegnap, sajtótájékoztatón. Lázár János hozzátette: meggyőződött arról, hogy a kórház nem hibázott, és ezt a kórbonctani vizsgálat eredménye is bizonyítja; a beutalási rendszer a rossz, és nem bánta meg, hogy a mindszenti beteg halála kapcsán erre fölhívta a figyelmet.

A vásárhelyi kórházban tegnap orvosok előtt, sajtótájékoztatón jelentették be: elkészült a mindszenti beteg kórbonctani jegyzőkönyve, és ebből az derül ki, hogy nincs összefüggés Hajdú Imre halála és a vásárhelyi kórházban lezajlott vizsgálata között. Azt, hogy miben halt meg, személyiségi jogaira hivatkozva nem közölték. Lázár János polgármester felidézte: szerdán 14 órakor az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet sajtótájékoztatóján már kijelentették, hogy hibázott a vásárhelyi kórház, pedig addig nem beszéltek az orvossal, a kórházi dokumentumokat sem nézték meg. Az országos tiszti főorvos által megbízott Somfay Attila tüdőgyógyász szakfelügyelő pedig ekkor még vizsgálódott a kórházban, és amikor befejezte a munkát, nem állapított meg hibát. A felügyelet emberei pedig tegnap jelentek meg először a kórházban.

A polgármester a történtek után úgy látja: a vásárhelyi kórházat politikai okokból minél gyorsabban el akarták ítélni. Most azt kérte az ÁNTSZ-től és az Egészségbiztosítási Felügyelettől, hogy ha tényleg úgy találják, hiba történt, tegyenek ma vagy holnap büntetőföljelentést, hadd induljon rendőrségi vizsgálat is. Leszögezte: továbbra is kiáll a kórház mellett, és azt állapította meg, hogy a belgyógyászati osztály ambulanciájának ügyeletese nem hibázott, a jogszabályt tartotta be. Elhangzott: a doktornő igenis megvizsgálta a beteget, beszélt vele, a pulzusát is megtapintotta, és látta a szentesi kórházban készült vizsgálati eredményeket. Ezután küldte tovább a beteget Szentesre. Lázár kijelentette: nem bánta meg, hogy a beteg halála miatt a nyilvánossághoz fordult, mert ha nem teszi, nem derül ki, hogy a beutalási rend tényleg rossz, és káoszt okoz. Ha április elseje előtt került volna be a beteg a kórházba, nincs dilemma, ott maradhat, és így nagyobb az esély az életben tartására. Április elseje óta több mint húsz beteget küldtek tovább Hajdú Imre esetéhez hasonlóan, az állapot stabilizálása, illetve a vizsgálat után.

A polgármester a tájékoztatón lapunk kérdésére válaszolva elmondta: ha ma Vásárhelyen összeesik egy vásárhelyi polgár, és azt a mentők a vásárhelyi kórházba viszik be, akkor a kórház a gyógyítást is elkezdi, erre ad pénzt az önkormányzat, a közgyűlés döntése nyomán.
A doktornő és a mentős rögzített – tegnapi lapunkban is közölt – beszélgetéséről Kallai Árpád igazgató azt mondta, a húszperces dialógus teljes ismerete nélkül nem szabadna részleteket értékelni. Ő nem adott olyan szóbeli utasítást, hogy ilyen esetben a betegeket nem szabad fölvenni, azt viszont mondta, hogy a törvényeknek megfelelően kell eljárni – és erről is beszél a hangfelvételen a doktornő. A mentősöktől és az ÁNTSZ-től nem volt etikus, hogy egy beteg halála miatt is megviselt ember szavait közzéteszik, beleegyezése nélkül. A doktornőt egyébként nem mentették fel a munkavégzés alól, nem is bocsátották el, és a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben semmilyen retorzió nem érte és nem is éri.

A vásárhelyi olvasat

Kallai Árpád elmondta azt is, hogyan zajlott le az ő olvasatukban a pénteki nap. Ez a változat abban különbözött az ÁNTSZ által vázolt verziótól, hogy a vásárhelyi kórházigazgató azt állítja, Hajdú Imrét első reggeli rosszulléte után mentő vitte Szentesre, nem a testvére. A másik különbség: úgy tudják, délután, miután a vásárhelyi kórházból továbbvitték a mentők a mindszenti férfit, fölvettek a kocsiba egy másik beteget is, akit haza akartak szállítani Mindszentre. A harmadik különbség: szerintük az a hely, ahol Hajdú Imre rosszul lett, közelebb van Szenteshez, mint Hódmezővásárhelyhez. Szerdán és csütörtökön a szentesi kórházban is vizsgálat zajlott, az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet megbízásából. Fenyves Ernő szerint mindent rendben találtak. A szentesi megbízott főigazgató kérdésünkre azt mondta: márpedig Hajdú Imrét aznap reggel igenis a testvére vitte be, ha a mentők hozták volna, arról lenne dokumentum. Fenyves azt is elmondta, a beteg tudatánál volt, amikor úgy döntött, hogy hazamegy saját felelősségére, ezt a vérgázszintmérés adataival is lehet igazolni. Lapunk ismét felhívta Hajdú Pétert, aki megdöbbent a vásárhelyi verzió hallatán, és ismét megerősítette, amit korábban lapunknak mondott: ő vitte be testvérét reggel Szentesre, és ő is vitte haza a mihási úti tanyára.
Ellentmondásba keveredtek a mentőszolgálat illetékesei

A mentősök múlt pénteken délután negyed négykor úgy döntöttek, a vásárhelyi kórházba szállítják be Hajdú Imrét, nem a szentesibe. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, azért határoztak így, mert Szentes előtt baleset történt. Csakhogy ez a baleset fél négykor volt, azaz Győrfi Pál szóvivő valótlant állított lapunknak és más médiumoknak.

Nyilatkozat nyilatkozatot követ a mindszenti beteg ügyében, egy-egy részletet máshogyan lát a vásárhelyi kórház, máshogyan a mentőszolgálat és az ÁNTSZ. Az ügy ott tart, hogy eddig arra a kérdésre sem sikerült egyértelmű választ kapnunk, Szentes helyett miért Vásárhelyre vitték a beteget a mentők.

Az eset napján, pénteken Simon Marianna, a megyei mentőszolgálat főorvosa lapunknak azt mondta, azért vitték Vásárhelyre a beteget, mert „életveszély vagy sürgős ellátási igény esetén a beteget a legközelebbi kórházba kell szállítani". Egy nappal később, szombaton Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője viszont azt állította lapunknak: „A szentesi úti baleset miatt vitték a mentők Hajdú Imrét előbb a vásárhelyi kórházba...". Ezt a legnagyobb internetes hírforrás, az Origo és az Index is megerősítette, utóbbinak így nyilatkozott Győrfi: „A hódmezővásárhelyi kórház pár kilométerrel közelebb van Mindszenthez, mint a szenetesi intézmény, ráadásul a Szentes felé vezető úton közlekedési baleset miatt torlódás volt..."

Lapunk utánajárt, aznap délután valóban volt egy baleset a Szentes és Vásárhely közötti út és a Szentest elkerülő út kereszteződésénél: kamion kanyarodott egy másik mentőautó elé, utóbbi fékezett, de nem bírt megállni, nekiütközött a teherautó hátuljának. Csakhogy a baleset – mint a rendőrségtől megtudtuk – fél négykor történt, azaz 15 perccel később, mint ahogy Hajdú Imrével Szentes helyett Vásárhely felé indult a mentőautó.

Az ÁNTSZ percről percre rekonstruálta az esetet, és szintén azt állapította meg, hogy a kocsi a Mihási útról 15 óra 15 perckor indult el Vásárhelyre, a kórház felé. Tehát amikor a mentőben döntést hoztak arról, hogy merre viszik a beteget, még nem történt meg a baleset.

Erről írásban megkérdeztük Győrfi Pált. Ezt válaszolta: „A mentőápoló azért döntött úgy, hogy a beteget a hódmezővásárhelyi kórházba szállítja, mert az volt a legrövidebb úton, leghamarabb elérhető kórház. Felmerült, de nem releváns körülmény, hogy a mentőellátás időszakában a Szentes felé vezető úton súlyos közúti baleset történt, mely (amennyiben erről a mentőápoló tudomást szerzett) döntését megerősíthette." Azaz Hajdú Imre halállal végződött szállításáról csak a mentőszolgálattól háromféle választ kaptunk. Eddig.

Politikusok mondják

Mesterházy: Lázár kérjen bocsánatot!
Bocsánatkérésre szólította fel Lázár Jánost, Hódmezővásárhely fideszes polgármesterét a mindszenti beteg halálával összefüggésben tett kijelentései miatt Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján. „Lázár János fejezze be a politikai nyereségvágyból elkövetett kegyeletsértést", és kérjen bocsánatot a beteg családjától, a mentősöktől, az Egészségbiztosítási Felügyelettől és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól, amelyek a szakmai normák alapján végezték a feladatukat – közölte a kormánypárti politikus. Mesterházy szerint „a radikális politikai ellenzék" előbb ütött, mint kérdezett volna az esetről. Hozzátette: Lázár János a tragédia után már három órával sajtótájékoztatót tartott, ami azt valószínűsíti, hogy előre elkészített politikai menetrendet követett.

Pokorni: káosz van
Zöld számot indít a Fidesz, amelyen az egészségügyi ellátásukkal elégedetlenek hívásait várják – jelentette be Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. A 06-80-100-088-as telefonszámon és a sokkterapia@enternet.hu e-mail címen azok hívásait, jelentkezését várják, akik úgy ítélik meg, hogy egészségügyi ellátásuk nem volt megfelelő, vagy az új beutalási rend, a kórház-átalakítás, illetve az ágyszámcsökkentés miatt veszélyben érzik ellátásuk biztonságát.

Herényi: A demokrácia csődje
Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője szerint „a demokrácia csődje", ha politikusok megkérdőjelezik a tisztiorvosi szolgálat és az egészségbiztosítási felügyelet függetlenségét és „Brinkmann professzornak", illetve polihisztornak képzelik magukat egy sajnálatos haláleset után. Herényi hangsúlyozta: meg kell várni a tisztiorvosi szolgálat és az egészségbiztosítási felügyelet vizsgálatának eredményét, és annak ismeretében kell hozni nem politikai, hanem szakmai döntéseket.