Péntek 13 – kéményseprővelFelvétel a kedvencekbe

A főnyereményhez törött ablak, meg szürke ló is kell

Blahó Gabriella
2007-04-13

A mai nap nem sokban különbözik a többitől – állítja a szentesi kéményseprő. Péntek 13-án ismerősei rendszerint meglátogatják, majd lottót vásárolnak és nem nyernek. Becsei Sándor egyébként szerencsés embernek tartja magát, de egyáltalán nem babonás.

A szentesi Becsei Sándor tizennégy éve kéményseprő. Ezalatt sokszor esett a naptárban péntekre 13-a. Másnap rendszerint szemrehányásokat szokott kapni az ismerőseitől. A kéményseprővel való találkozást követően ugyanis sokan lottót vásárolnak abban a reményben, hogy meggazdagodnak – meséli Becsei –, és általábannem nyernek. Sándor széttárja a karját és hozzáfűzi: az igazi szerencséhez a kéményseprő után törött ablakot, szemüveges embert, szürke lovat és világtalan idős asszonyt kellene meglátnia annak, aki meg akarja ütni a főnyereményt – mondja mosolyogva. Azt csak feltételezi, miért köti a hiedelem a szerencsét a kéményseprőhöz, szerinte az átlagostól eltérő ruházat lehet az oka. Nem babonából, kötelezettségből ölti fel a fekete ruhát fehér sállal Sándor, országosan előírt viselet ez a kéményseprők számára. A fekete harmonizál a korommal, a fehér kendőt pedig a szája, orra elé tartja, amikor takarít.

Bot ütéssel büntettek

Becsei Sándor tud róla, hogy az 1700-as években a szentesi városatyák hoztak rendelkezést a kéményseprésről. Aki nem engedte a kéményét kikotorni, annak 15 botütés járt, aki másodszorra sem, annak kidöntötték a kéményét, aki harmadszorra sem, annak a házát vették el. Ma a jegyző hívja fel a figyelmet a kéményseprés fontosságára.

Magát szerencsés embernek tartja, különösebb tragédia nélkül leélt eddig 57 évet, elmúlt a könnyebb és hosszabb, mostmár következik a nehezebb és rövidebb időszak. Minden napja a munkával telik, sokszor szombaton is takarít. Portánként két-három kémény is akad, a háztulajdonost pedig napközben nem lehet mindig elérni. A kéménykotrás kötelező közszolgáltatás, melyért fizetni kell. Az alkalmanként elkért ezer forintot nem veszik jónéven az emberek, a kéményseprő ebben esetben átváltozik díjbeszedővé és számlát ad.

Szerinte jó, ha kutyaharapás nélkül megússza a kotrást. Többnyire persze szívesen fogadják. A szénnel, fával fűtött kandallók divatja feléledt, Makón nem győzik gyártani az öntöttvas építményeket – állítja a szentesi kéményseprő. Mint mondja, némelyik kályhát rosszul tervezik meg, ha csak a lakótérből tisztítható a kémény, akkor bizony korommal jár a munka.

Egyszer nagyon meglepődött, méhek telepedtek egy kéménybe. Kénytelen volt persze a kaptárt kiszedni, de aztán arra gondolt, ez is jó jel lehet, hiszen szerencsét hoz a méhecske. Akárcsak a kéményseprő.