A szentesi egyházi idősek otthonában 100-150 ezer a havidíjFelvétel a kedvencekbe

Szeptemberben költözhetnek

Balázsi Irén
2007-04-13

Április végére ígérte a Polydom Zrt., hogy befejezi az egyházi idősek otthona kivitelezési munkáit Szentesen. Az ötven személy befogadására alkalmas szociális intézménybe a működéshez szükséges engedélyek megérkezése után, várhatóan a nyár végén jelentkezhetnek a lakók.

A szentesi református nagytemplom szomszédságában, a Kossuth tér 4. szám alatt tavaly márciusban kezdődött az ötven személyt befogadó idősek otthonának az építése. Az önkormányzat az egyházközséggel közösen pályázott állami forrásra. Az 525 millió forintos beruházás kivitelezési jogát a kecskeméti székhelyű Polydom Zrt. nyerte el. A társaság vezérigazgatója, dr. Nagy Tibor úgy nyilatkozott, hogy április végére befejezik az építkezést. A főtéri épület tetőterében kialakított szobákba már a bútorok egy része is a helyére került, lesznek 1, 2 és 3 ágyas, továbbá házaspári szobák. Az utóbbiakhoz teakonyha is tartozik, ám mindegyik lakószobához külön mellékhelyiségeket alakítottak ki. A munkák közül hátravan még a külső és belső homlokzat festése, az orvosi, a mosodai és a konyhai gépek beszerelése, valamint hiányzik az udvarban a parkosítás hetven százaléka.

Lapunk érdeklődésére Kovách Péter lelkipásztor azt is elmondta, hogy a lakók előreláthatólag nyár végén jelentkezhetnek, amikor már a birtokukban lesz az idősek otthona végleges működési engedélye. A szociális intézményt a Szentes Nagytemplomi Egyházközség üzemelteti majd, ám az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a város tíz személy beutalására lesz jogosult. Fontos szempont, hogy az egyházi otthon nem rehabilitációs feladatok ellátását vállalja. A leendő lakóknak el kell dönteniük, hogy képesek-e közösségben élni.

Lényeges változás az eredeti tervhez képest, hogy a jelentkezőknek nem kell több millió forintot fizetniük belépési díjként. Ez azzal függ össze, hogy a kormány megszüntette az úgynevezett emelt szintű kategóriát a szociális intézményeknél. Kovách Péter tájékoztatása szerint a szolgáltatások színvonala viszont emelt szintű lesz. A teljes ellátásért havonta 100-150 ezer forint körüli összeget kell majd megtéríteniük az időseknek. Egyébként már eddig is sokan érdeklődtek az egyházközségnél nemcsak a nyugdíjasok, hanem munkavállalók is. Az otthonban mintegy harminc személyt foglalkoztatnak majd, az állásokat előreláthatólag júniusban hirdetik meg. A lakók – a jelenlegi tervek szerint – szeptemberben vagy októberben költözhetnek be a teljesen berendezett – telefon-, kábeltévé- és internetcsatlakozással is ellátott – otthonukba, ahová kevés ruhaneműt, használati és emléktárgyaikat vihetik magukkal.