Három év HoreftosznakFelvétel a kedvencekbe

Hat esztendeje húzódó perben hirdettek ítéletet első fokon

Blahó Gabriella
2007-04-11

Első fokon három év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság a különösen nagy kárt okozó csalással vádolt görög keleti parókust, Horeftosz Kristófot. Ugyanakkor több vádpontban nem találták bűnösnek. A szentesi férfi még mindig nem került elő.

Első fokon három év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság a különösen nagy kárt okozó csalással vádolt görög keleti parókust, Horeftosz Kristófot. Ugyanakkor több vádpontban nem találták bűnösnek. A szentesi férfi még mindig nem került elő. A terjedelmes ügynek több vádlottja van, közülük a képviselő Rébeli Szabó Tamást a bíróság a hűtlen kezelés vádja alól felmentette.

Horeftosz Kristóf ügyét harmadszorra tárgyalták. Született már egy első fokú ítélet, akkor hat év börtönt kapott, másodfokon azonban eljárásjogi hibák miatt a megyei bíróság új eljárás lefolytatását rendelte el. A büntetőeljárás 1998-ban kezdődött, a per pedig 2001 március végén. A vádlottak száma időközben csökkent, egyikük elhunyt. A különösen nagy kárt okozó csalással vádolt parókus a bírósági közlemény szerint mint az általa alapított Hellasz Hálózat Kft. ügyvezetője, a Szent Miklós egyházközség parókusa, az egyházi alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve mint magánszemély a saját, és az általa alapított gazdasági társaságok fizetőképességét valótlannak feltüntetve, üzleti partnereit megtévesztette, és nekik jelentős vagyoni hátrányt okozott.

A képviselőt felmentették

Dr. Rébeli Szabó Tamást a bíróság felmentette az őt érintő vád alól. Az ítélet szerint Horeftosz Kristóf ügyében sem bizonyosodott be a hűtlen kezelés vádja, és a vádirat szerint bűnsegédje lett volna dr. Rébeli Szabó – aki ezt mindvégig tagadta. A fideszes képviselő lapunknak azt mondta, nem követett el semmiféle szabálytalanságot, amikor meghatalmazottként aláírta azt az adásvételi szerződést, mellyel az egyházközség az önkormányzattól megszerzett Kossuth téri, 16 négyzetméteres területről rendelkezett. Rébeli Szabó Tamást bizonyítottság hiányában mentette fel a bíróság, az ügyvéd viszont fellebbezést jelentett be, és bűncselekmény hiányában való felmentését kéri.

Az eredeti vádirat szerint mintegy félmilliárd forinttal kellett volna elszámolnia Horeftosz Kristófnak, aki a közterheket nem fizette be, egyházi ingatlanokkal üzletelt. Tevékenységét jellemzi, hogy K. Tibor magánszemélyként adott kölcsön Horeftosznak 200 millió forintot, amelyet nem készpénzben, hanem cukorban kellett volna visszafizetnie. Ehelyett a parókus egy 516 millió forintos váltót ajánlott, melyet korábban meg kellett volna semmisítenie. Az első fokú bíróság most meghozott ítéletében többszörösen elmarasztalta csalás, adócsalás és csődbüntett miatt, míg számos vádpont alól felmentette a görög származású férfit. Kötelezte, hogy fizessen meg két cégnek összesen 200 millió forintot, és ennek kamatait.

A papot a magyar ortodox egyház jelentette fel, mert nem nézte jó szemmel, hogy az egyházon belül a szentesiek konstantinápolyi fönnhatóság alá akarnak tartozni, a moszkvai helyett. A bíróságnak még nem sikerült tisztáznia, hová is tartozik a szentesi közösség. Ha erre a kérdésre sikerül választ kapni, akkor több vádpontot is tisztázhatnak.

Kétezerben előzetes letartóztatásba került az elsőrendű vádlott, 2001-ben kezdődött a büntetőper. Másfél évet töltött a rács mögött, majd egészségi állapotára való tekintettel lakhelyelhagyási tilalom alá helyezték. Szentesi otthonában javult az állapota, lapunknak 2002 novemberében a templom felújításáról nyilatkozott. 2003 telén eltűnt Könyök utcai lakásáról, azóta nem tudják, hol lehet. A hatvanesztendős férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki. Horeftosz ügyvédje arra a kérdésünkre, hogy hol tartózkodik védence, azt válaszolta: nem tudja. Dr. Stern Sándor a vádlott korábbi részletes vallomására alapozza a védelmet, és fellebbezést nyújt be az elsőfokú ítélet ellen.