Két kórház közt, a mentőben halt meg a betegFelvétel a kedvencekbe

Lázár szerint az egészségügyi reform első áldozata volt


2007-04-07

Tegnap délután meghalt egy 67 esztendős mindszenti beteg, akit mentők szállítottak a vásárhelyi Erzsébet kórházba légzési nehézségek miatt. Ott stabilnak találták az állapotát, majd továbbküldték a további ellátásra illetékes szentesi kórházba, mivel április elseje óta a mindszenti betegek oda tartoznak. A férfi a mentőben újra rosszul lett és meghalt.

Krónikus légzési betegségben szenvedett az a 67 esztendős mindszenti férfi, aki tegnap délután lett rosszul Mindszent egyik utcáján. A helyszínre riasztott mentősök a beteget a vásárhelyi Erzsébet kórházba szállították sürgősségi ellátásra, holott a kisváros lakói április óta már Szenteshez tartoznak.

– A férfi hirtelen lett rosszul betegsége akut fellángolása miatt. Az Erzsébet kórház sürgősségi ellátóhelyén elvégzett vizsgálatok is azt igazolták, hogy stabilizálódott az állapota, azaz szállítható, ezért útnak indítottuk az április óta területileg illetékes szentesi kórházba. A mentőautóban azonban ismét rosszul lett, s meghalt.

Ha a vásárhelyi kórházban maradhat, akkor esélye lett volna, hogy életben marad – foglalta össze a történteket Kallai Árpád. Az Erzsébet kórház főigazgatója nem tudta megmondani, hogy a mentők miért Vásárhelyre, miért nem a mindszenti betegeket fogadó szentesi kórházba vitték a férfit.

Ezek szerint a mentők hibáztak? – tettük fel a kérdést Kallai Árpádnak, aki tiltakozott, hogy ő ilyet nem mondott. Azt viszont kijelentette, hogy a területi ellátási rendszer megváltozása óta nem ez volt az első, amikor hozzájuk vittek be mindszenti beteget, csak ilyen súlyos eset eddig nem történt. Április előtt viszont ők látták el hivatalosan a mindszentieket. Tehát, ha minden a régiben marad, akkor nagy valószínűséggel a beteg életben marad – fogalmazott a főorvos.

Kozma: a botrány nem segítség

Kozma József országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés MSZP-SZDSZ frakciójának vezetője szerint a mindszenti férfi halála egy ember tragédiája, amire egy politikus azonnal „rárepült". Ha Lázár valóban segíteni akar egy betegnek, vagy az egész magyar egészségügynek, akkor azt ne botrány kavarásával tegye – mondta. Az eset minden részletének ismerete nélkül ehhez annyit tett még hozzá Kozma József, hogy kívülállóként nem tehet mást, mint bízik az orvosok felelős döntésében. 
Dr. Simon Mariann megyei mentő főorvos arra a kérdésre, hogy miért Vásárhelyre indultak a mentők a mindszenti beteggel, és nem Szentesre, ahova az új ellátási körzet szerint tartozna, a főorvosnő a következőt válaszolta: „Életveszély vagy sürgős ellátási igény esetén a beteget a legközelebbi kórházba kell szállítani, ahol a jogszabály szerint a beosztási rendtől függetlenül el kell látni."

Ha ez így van, már pedig miért ne lenne így, akkor ellentmondás van a törvény és a főorvosnő által idézett jogszabály között. Hogy bizonytalanság lengi át az egészségügyet a kórházigazgató által mondottak is alátámasztják, miszerint többször előfordult április eleje óta, hogy a kevésbé súlyos esetben is hozzájuk vitték a területileg máshová tartozó betegeket.

Lázár János, Vásárhely polgármestere szerint ez a beteg volt a kormány egészségügyi reformjának első áldozata. A város első embere is megerősítette, hogy az egészségügyi szakvélemények alapján a beteg életben maradhatottt volna, ha nem kell további gyógykezelésre a 25 kilométerre levő Szentesre irányítani.

– A város önkormányzata nevében követelem, hogy azonnali hatállyal állítsák vissza az április 1-je előtti ellátási rendet, hiszen a mai helyzet minden itt és a környékben élő életét veszélyezteti – mondta Lázár János, aki az önkormányzat nevében az ügyészségtől kéri a haláleset körülményeinek kivizsgálását miután alapos a gyanú, arra hogy a 67 esztendős mindszenti beteg a beutalási rend kialakítójának gondatlan eljárása miatt vesztette életét.






Fórum