Ősztől Szentesre járnak a derekegyházi felsősökFelvétel a kedvencekbe

Tagintézményként működik tovább az iskola az alsósokkal

Blahó Gabriella
2007-04-05

Ősztől Szentesre jár a derekegyházi iskola ötven felsőse. A negyven alsós a faluban tanul tovább. A derekegyházi gyermekek fogadására a szentesi önkormányzat felajánlott néhány iskolát. A szülők egyhangúlag a Koszta József Általános Iskolát választották.

Már az idei tanévben összevont osztályokban tanulnak a derekegyházi iskolások, akik két évfolyamonként egy csoportba járnak. – Az átszervezés már tavaly szeptemberben elkezdődött, de a kormány intézkedései előrevetítették, hogy csak nehezebb lesz a helyzetünk – fogalmazott Szabó István. Derekegyház polgármestere emlékeztetett: az idei tanév is többletterhet jelentett az önkormányzatnak, hiszen a 88 gyermek taníttatásáért a szükséges 51 millió forint helyett csak 23 milliót kaptak az államtól.

A tőrdöfést az iskola életére a szeptemberre vonatkozó rendelkezés adta, mely szerint minimum 17 gyereknek kellene lennie egy osztályban – mondta a falu vezetője.

Jó üzlet a társulás

Sokkal kedvezőbb pénzügyi feltételek adottak az oktatáshoz kistérségi társulás keretében, mint önállóan – derül ki a szentesi alpolgármester által közölt adatokból. Szűcs Lajos elmondta: az együttműködési formában taníttatott gyermekek után évente 45 ezer forint plusz normatíva jár, s ehhez hozzáadódik az úgynevezett bejáró támogatás, évente ötvenezer forint. Mindezeken túl étkezési hozzájárulást is tudnak biztosítani. Szűcs Lajos szerint a számunkra szokatlan iskoláztatás Nyugat-Európában természetes.

A derekegyházi gyermekek fogadására a szentesi önkormányzat felajánlott néhány iskolát, a falubeli szülők pedig a kérdőíves felmérésen végül szinte egyhangúlag a Koszta József Általános Iskolát választották. Másik lehetőség is kínálkozott, mert szóba került a nagymágocsi általános iskola, de sokan úgy voltak vele, ha már utazniuk kell a gyermekeknek, akkor utazzanak inkább a városba. Az alsó tagozat marad a faluban, de a derekegyházi iskola tagintézménye lesz a Kosztának. Jelenleg nyolcvannyolcan, szeptembertől viszont már csak negyvenen tanulnak majd a derekegyházi iskolában. Kiss Tamásné igazgató testnevelő szakos tanárként sajnálja, hogy a jövőben nem tud a felsősökkel versenyezni, akik elmondása szerint könyörögtek neki, hogy menjen velük Szentesre. Az igazgatónő azonban marad, míg két kollégája a Kosztában fog tanítani. Egy pedagógus nyugdíjba megy, egy tanárt pedig elbocsát az önkormányzat.

Mintegy hatvan derekegyházi gyermek eleve szentesi iskolába jár. A falubeli szülők egy része ugyanis nem a helyi intézménybe íratta gyermekét. A városi iskolák több szolgáltatást nyújtanak, a szülők pedig úgy vélik, hogy ott magasabb színvonalú az oktatás. A felnőttek a városban dolgoznak, ezért számukra kézenfekvőbb reggel a buszon együtt utazni a gyermekkel. A polgármester szerint ha mindnyájan a helyi iskolába iratkoztak volna be, akkor most talán éppen annyi diákja lenne az iskolának, hogy egészben maradhatna. A kialakult helyzet azonban mást eredményezett. Szabó István tervei szerint mindennap iskolabusz viszi majd a diákokat a közeli Tompahátról Derekegyházon át Szentesre.