Nyártól már nem parkolhatunk ingyen SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Ötvenmilliós bevételre számítanak

Balázsi Irén
2007-04-04

Közbeszerzési eljárást hirdet a szentesi önkormányzat a parkolóórás rendszer kiépítésére. A tervek szerint 14 automatát helyeznek el a városközpontban, ahol nyártól óránként száz forintot kell fizetniük az autósoknak.

A szentesi autósok sem ússzák meg fizetés nélkül: ha nem akarnak gyalogolni, a zsebükbe kell nyúlniuk, legalábbis a városközpontban. Ki tudja már, hányadik nekifutásra, de megszületett a napokban a rendelet „a gépjármű-várakozóhelyek létesítéséről". Ha a közbeszerzési eljárás simán lezajlik az automaták telepítéséről, akkor nyáron már ingyen nem parkolhatnak a gépjárművezetők a szűken vett városközponti utcák bizonyos szakaszain. A döntés szerint 440 várakozóhelyet érint a rendszer bevezetése, és a számítások alapján 14 parkolóóra elegendő a kijelölt fizető zónában.

Az automaták telepítése mintegy 35 millió forintba kerül, a jegyárakból pedig évente 58 millió árbevétel várható, ha csak 50-60 százalékos kihasználtsággal kalkulálnak. A rendszer működtetésére viszont egy évben 20 millió forintnyit kell költenie a gépezetet üzemeltető városellátó intézménynek, amely ellenőröket is alkalmaz majd.

A rendelet szerint a parkolás száz forintba kerül óránként, egységesen a Kossuth utcán és téren, az Ady Endre, a Klauzál, a Horváth Mihály és a Petőfi utca kijelölt szakaszán, valamint az Erzsébet téren. A városfejlesztési bizottság MSZP-s elnöke, Baranyi Imre elmondta: a Petőfi utcának csak az Iskola utcáig terjedő szakasza esik bele a fizetős zónába.
Földvári Nagy István, a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület képviselője Bácskainé Fazekas Márta, az Együtt Szentesért képviselőjének kérdését tolmácsolta a testület minapi ülésén: a Petőfi utcában vannak olyan lakók, akik csak a parkolózónában tudják hagyni a gépjárművüket. Ugyanez a helyzet a Kossuth tér 5. számú társasháznál is, ahol korábban kedvezményt ígértek az autósoknak.

A fideszes Kozák János kevésnek tartotta az ötvenszázalékos engedményt. A testület döntése szerint a Kossuth téri és a Petőfi utcai lakók mentesülnek a díjfizetés alól a házhoz legközelebbi parkolóban – mint fogalmaztak – egy rendszám erejéig. A rendeletben az is szerepel Horváth István (Szövetség Szentes Felemelkedéséért) és Sipos Antal (Fidesz) indítványára, hogy 15 percig még a kijelölt zónában is ingyen várakozhatnak az autósok.