Bezár az eperjesi iskolaFelvétel a kedvencekbe

Szeptembertől a szomszéd megyébe járnak át a tanulók

Blahó Gabriella
2007-04-03

Szeptemberben nem nyit ki az eperjesi iskola kapuja, amely 1953 óta működött. Mivel csak tíz alsó tagozatos diák jár az intézménybe, be fogja zárni az önkormányzat. A tanítónő sírt: annak idején ő is ebben az iskolában tanult, és kislányát is ide íratta volna jövőre. A gyerekek Fábiánsebestyénben és a szomszéd megyében lévő, de közeli Gádoroson fognak tanulni.

Fénykorában száz diákja volt az eperjesi általános iskolának, mely 1953-ban nyitotta meg kapuit. Az azóta eltelt időben alaposan lecsökkent a gyermeklétszám, három esztendeje a felső tagozatosok már Szentesen tanulnak. Az alsósok mindössze tízen vannak, ez a tanulói létszám pedig jóval a törvényben megjelölt minimum alatt van, és most az eperjesi képviselő-testület is az iskola bezárása mellett döntött. A következő évben sem várható annyi beiratkozó diák, amennyi elegendő volna az iskola fenntartásához.

A falu újonnan megválasztott polgármestere szerint Eperjes számára kifizetődőbb, ha Gádoros önkormányzatával kötnek megállapodást. Kiss Csaba korábban elmondta lapunknak, hogy a szentesi önkormányzat a teljes hiányzó tanulói létszámot visszaosztja a jelentkező kistelepülések önkormányzataira, költségként, így lényegesen többe kerülne az eperjesi diákokat Szentesen taníttatni. A gádorosi önkormányzat viszont másként áll a dologhoz. A polgármester nem ragaszkodik ahhoz, hogy minden eperjesi gyerek Gádorosra járjon, néhányan így a fábiánsebestyéni iskolát választják.

Tíz kisdiák

Első osztályos diák most nem tanul az eperjesi iskolában. Heten másodikosok, egy harmadik osztályos van, és két negyedikes. A tanárok összevont órákon foglalkoznak velük, és mindennapra differenciált módon készülnek. A gyermekek szempontjából szinte luxus a képzett pedagógusok aránya az eperjesi iskolában, a tanítók szemszögéből viszont pluszfeladat: párhuzamosan és pontosan, tanterv szerint kell haladni a tanulnivalóval.

Az iskola megszűnése komoly következményekkel jár a település életében. Bár az elöregedő falu képe nem szokatlan a mai magyar valóságban, Eperjesen mégis sokan úgy vélik, hogy az iskola megszűnése szimbolikus jelentőségű esemény. Nagy Adél tanítónő sokat sírt, miután megtudta, mi várható szeptemberben. Az asszony azt mondja, hiába minden: kevés a gyermek, a törvény betűje ellen élni nem lehet. Általános iskoláját Eperjesen végezte, most viszont azt is sajnálja, hogy kislánya szeptembertől itt nem kezdheti meg tanulmányait. Tíz éve tanít az intézményben, és egyelőre reménye sincs arra, hogy tanítói állást találjon valahol a környéken. Szintén betűvetésre, számtanra tanítja a gyerekeket Magyar Róbert, aki három esztendeje pályakezdőként kopogtatott be az eperjesi iskola kapuján. A tanító azt mondja, úgy látja, sokak szemében teher az iskola. Mint mondja, más településeken még házat is adtak a gyermekeket vállaló fiataloknak, csak hogy segítsék a falu életerejét megőrizni. A tanító pályamódosításra készül szeptembertől, mert nincs más lehetőség.