A szentesi Csíky László kedveli a politikusokatFelvétel a kedvencekbe

Bozóki adott volna, de Hiller visszavette

Balázsi Irén
2007-04-02

A szentesi dr. Csíky László olyan szeretettel karikírozza kiszemelt áldozatait, hogy senki sem haragszik meg rá. Az orvos-szobrász a népharagot kiváltó Molnár Lajos egészségügyi minisztert is képes a tenyerén hordozni, de Gyurcsány Ferenc kormányfő és Orbán Viktor volt miniszterelnök is jól megfér egymás mellett a karikatúraszobrász otthonában.

A szentesi dr. Csíky László olyan szeretettel karikírozza kiszemelt áldozatait, hogy senki sem haragszik meg rá. Az orvos-szobrász a népharagot kiváltó Molnár Lajos egészségügyi minisztert is képes a tenyerén hordozni, de Gyurcsány Ferenc kormányfő és Orbán Viktor volt miniszterelnök is jól megfér egymás mellett a karikatúraszobrász otthonában. Bozóki András korábbi kulturális miniszter kilátásba helyezett Csíkynek anyagi támogatást, de utódja, Hiller István visszavette a beígért mecenatúrát.

Szakmai berkekben többen ismerik és elismerik külföldön a szentesi dr. Csíky László orvos-szobrász művészetét, mint idehaza. Pedig Kő Pál szobrászművész, egyetemi tanár a Kossuth-díjat odaítélő bizottság figyelmébe ajánlotta „a szentesi magyar orvost", aki szerinte olyat tud, ami a vérbő humor, a kesernye és a groteszk határmezsgyéjén tántorog. Szeret a céltábla közepébe nyilazni. Orvosként nem véletlenül tud a vesékbe látni, és saját szemüvegén keresztül egy mesés, de groteszk világot tár elénk. A székely gyökereiből adódóan teszi mindezt firnyákosan.

A szentesi alkotó önálló műfajt teremtett, amelynek a neve Csíky László. Művészete a karikatúra és a szobrászat ötvözete. A karikírozást azonban olyan magas színvonalon műveli, hogy a kiszemelt áldozatai sohasem haragszanak meg rá. A vodkás üveggel táncoló Borisz Jelcin figurája – több más művel együtt – világsikert aratott. Ez a munkája is benne van a most megjelent Teher alatt nő a pálma című reprezentatív albumában, amelynek szombati bemutatóján tömegek ünnepelték Csíkyt. A kemény szívűnek tűnő alkotó meg ott ült átszellemült arccal, s nem szégyellte, ha olykor könnyes lett a szeme.

Persze a közönség is könnyezett a nevetéstől a szobrok láttán, hiszen jól megfért egymás mellett a nagy orrú, szemüveges Gyurcsány Ferenc és pálcával a kezében Orbán Viktor. Jellemrajzból is jelesre vizsgázott Csíky, ezt a jelenlegi és a volt miniszterelnök is díjazhatná. A fanyar humoráról jól ismert Kuncze Gábor, az SZDSZ most leköszönt elnöke mindenesetre vette a lapot sok évvel ezelőtt, amikor Szentesen szembesült a Csíky által megformált önmagával. Annyit azonban megjegyzett a szobor láttán, hogy ennyire azért nem keményfejű.

Az előző kulturális miniszter, Bozóki András személyesen ismerte Csíkyt egy dunántúli kiállításról. Bozókiról is készült egy szobor, amelyet a minisztériumi osztályvezetői értekezleten adott át a modellnek az alkotó, nagy sikert aratva. A művészetpártoló Bozóki honorálta is a szobrász gesztusát, kilátásba helyezve neki anyagi támogatást. Csakhogy jött Hiller István, akit Csíky László már szintén kifigurázott, és visszavette az elődje által beígért mecenatúrát. Mindez azonban nem veszi el a kedvét – mint mondani szokás – a kemény fából faragott szobrásznak, mert elnéző az emberi hibákkal szemben. Még a manapság nem túl népszerű Molnár Lajos egészségügyi minisztert is képes a tenyerén hordozni. Csíky azt vallja, hogy az élete és művészete egy kiáltás a magyarságért, amely külföldön hangosabban szól.