Felszabadulásból Gróf Károlyi Imre tér NagymágocsonFelvétel a kedvencekbe

Harmadik nekifutásra döntött a képviselő-testület

Blahó Gabriella
2007-03-27

Korszakalkotó döntést hozott a nagymágocsi képviselő-testület. Harmadik nekifutásra megszavazta a Felszabadulás tér nevének megváltoztatását. Május elsejétől a falu központjának új neve Gróf Károlyi Imre tér lesz. Tizenhét évvel a rendszerváltás után még mindig sokan gondolják úgy, köztük a volt polgármester is, hogy óvatosan kell bánni a grófi elnevezéssel.

Legutóbbi ülésükön végleg úgy döntöttek Nagymágocs képviselői, hogy megváltoztatják a Felszabadulás tér nevét. Május elsejétől hivatalosan Gróf Károlyi Imre neve jelzi a területet, amely a község szívében található. A térelnevezés kapcsán régóta dúl a vita a faluban.

Átkeresztelés

A Felszabadulás téren áll Molnár Dénes háza. A férfi szerint még a rendszerváltás idején át kellett volna keresztelni a teret, méltóképpen adózni a Károlyiak emléke előtt. A közeli Felszabadulás-emlékművet is átkeresztelték tavaly októberben, s az 56-os forradalom emlékhelyévé tették. Tizenhét évvel a rendszerváltás után igencsak időszerű lecserélni a Felszabadulás tér táblát. Molnár Dénes Árpádhalmon volt fővadász, nagyra tartja a gróf unokáját, Károlyi Lajost. Ugyanis személyesen meglátogatta őt és hosszasan beszélgettek a vadászatról. Szerinte sokan vélik úgy a faluban, hogy az egykoron szovjetek elől menekülő Károlyiakat tisztelet illeti meg.

Károlyi munkája

Károlyi Imre (1873–1943) építtette a nagymágocsi kastélyt, amely ma szociális otthon. De a gróf építtetett magtárat, paprikamalmot és ecetgyárat is. Ezek egyike sem működik most. A mágocsiak szerint Károlyi Imrének köszönhetik a falut körülvevő hatalmas erdőt. A grófi családnak a település közvetlen közelében 7000 hektár földtulajdona volt. A gróf unokája, Károlyi Lajos jelenleg Brazíliában él.

Szívügy


Mészáros József alpolgármester szívügyének érezte a tér nevének megváltoztatását. S hogy miért esett a választás Károlyi Imrére? Indoka szerint a grófnak konkrét gazdasági fejlesztései voltak Nagymágocson, amelyek révén az itt élők életkörülményei jelentősen javultak. Az alpolgármester kutatásai és ismeretei szerint Károlyi Imre nem az a típusú arisztokrata volt, aki csak a ranggal járó előnyöket élvezte, hanem kötelességének is érezte, hogy segítsen a mágocsiaknak. Stibál Róbert polgármester, ismerve a falubeliek igényét és kezdeményezéseket, támogatta, hogy megváltozzon a tér neve. Javaslatot terjesztett a képviselő-testület elé, arra gondolt, hogy ez sima döntés lesz.

Csak a gróf ne

Az előterjesztéssel kapcsolatban azonban Czabarka János képviselő, korábbi polgármester nem mindennel értett egyet. Lapunknak is elmondta, nincs kifogása a változtatással kapcsolatban. Azt szívesen támogatta volna, hogy a teret Károlyi Imréről nevezzék el, neki csak a gróf kitétellel volt, van baja. Elismeri, hogy Károlyi Imrének érdemei vannak a település felvirágoztatásában, de nem szabad elfeledni, hogy mindez az anyagi érték a cselédsorban élők munkája révén valósult meg.
Czabarka négy cikluson át vezette a falut. A legutóbbi választáson már nem indult, de az utolsó testületi ülésen szóban még előterjesztette, hogy változtassák meg a tér nevét. Igaz, egy korábbi felmérés szerint a falubeliek többsége ezt nem kívánta. A képviselők egyike rossz néven vette, hogy éppen Czabarka tesz ilyen javaslatot, ezért akkor nem döntöttek. Az új polgármester első előterjesztése sem járt sikerrel, éppen a grófi cím miatt. Harmadik nekifutásra a mágocsi elöljárók végül megegyeztek abban, hogy a teret gróf Károlyi Imréről nevezzék el.