Hat zenekar húzta a szentesi közönségnekFelvétel a kedvencekbe

Mulatósversenyünk harmadik elődöntője – telt házzal

Kiss Gábor Gergely
2007-03-24

Az utolsó előtti elődöntőt rendeztük meg lapunk lakodalmas zenekaroknak meghirdetett versenyében tegnap este a szentesi Tóth József színházteremben. A helyiséget zsúfolásig megtöltő közönség igencsak elemében volt: füttyökkel, hangos énekkel és vastapssal biztatta a színpadra egymás után fellépő hat együttest. A zsűrinek nehéz dolga volt a végső döntésnél.

Az utolsó előtti elődöntőt rendeztük meg lapunk lakodalmas zenekaroknak meghirdetett versenyében tegnap este a szentesi Tóth József színházteremben. A helyiséget zsúfolásig megtöltő közönség igencsak elemében volt: füttyökkel, hangos énekkel és vastapssal biztatta a színpadra egymás után fellépő hat együttest. A zsűrinek nehéz dolga volt a végső döntésnél. Az ítészek végül a vajdasági Martonosi Révész együttest, a közönség a nagymágocsi Dél-Alföldi Négyesfogatot juttatta az április 20-i szegedi nagydöntőbe.

Nem túlzás kijelenteni: lapunk mulatószene-versenyének eddigi három elődöntője közül Szentesen várták a legjobban, hogy városukba érkezzen lakodalmas menetünk. A belépőket már több mint egy hete szétkapkodták a lagzizene szerelmesei. Így aztán nem is csoda, hogy az ezen az estén fellépő hat zenekart telt ház fogadta a Tóth József színházteremben, amelynek bejáratánál már egy órával a műsor kezdete előtt kígyózott a sor. Miután a közönség egy szempillantás alatt birtokba vette a nézőteret, a kezdésig hátralevő időt kedélyes csevegéssel töltötték el. A téma mi más is lehetett volna, mint a lakodalmas zene.

A siker titka – Palotaiék szerint

A csongrádi Palotai zenekar már a szegedi elődöntőn is tiszteletét tette. A csapat az ott fellépő zenekarok képzettségére volt kíváncsi. – Ettől tettük függővé, hogy benevezünk-e – mesélte izgatottan színpadra lépésük előtt a banda vezetője, Bernát János. Szerinte a jó szereplés nem feltétlenül az énektudáson, inkább a hangulatteremtésen és a zeneválasztáson múlik.

– Már előre sajnálom, hogy a szegedi döntőre a jelek szerint nem tudok elmenni. Nincs, aki bevigyen Szentesről – mondta kicsit szomorúan Marton Györgyné, aki szomszédasszonyával, Vecseri Gyulánéval érkezett mulatni. Mondta, jó lenne, ha a televízió is sugározná a nagydöntőt. Sajnálta, hogy szentesi zenekar nem lépett ezen az estén színpadra, de nagyon várta, hogyan muzsikál a három csongrádi, a magyarkanizsai, a nagymágocsi és puszatszeri banda.

Nem kellett sokat türelmetlenkednie: a fellépők bemutatása után negyed 7-kor csapott a húrok közé az est első fellépője, a csongrádi Pető zenekar. A közönséget leginkább a Lakodalom van a mi utcánkban című nótával hangolták rá az est hátralevő részére. A zsűri – Pálinkó Lujza táncművész és V. Fekete Sándor, lapunk főszerkesztő-helyettese mellett ezúttal Szurdi Zsolt zenetanár, Jurkovics János, az MTV szegedi körzeti stúdiójának vezetője és Kruzslicz Pál, a szentesi művelődési központ vezetője értékelte a produkciókat – mint minden versenyen, most is megosztotta a zenekarokkal apró észrevételeit, jobbító szándékú kritikáit. Kruzslicz Pál például a Pető zenekar gitárosának azt tanácsolta: kicsit több életet és mozgást vigyen játékába.

Ellenfélnézőben

A szentesi elődöntőn találkoztunk az előző fordulóban, Hódmezővásárhelyen fellépett, de a döntőbe nem jutott Bea és Vili duó tagjaival. Börcsök Bea elmondta, leskelődni jöttek. – A Gera fivérek – ők a szegedi elődöntőből jutottak be a fináléba – megbízásából vagyunk itt. Mivel fellépésük van, megkértek, vegyük videóra a vetélytársakat – mondta Bea.

A következő fellépő a Palotai zenekar volt: nótacsokrukat hangos tapssal és énekléssel jutalmazta a közönség. Pálinkó Lujza külön kiemelte énekesüknek, Bernát Jánosnak a szép, tagolt énekét. Erre kontrázott rá lapunk főszerkesztő-helyettese, akinek épp a szövegmondással akadt gondja, bizonyítva: nem egyformán halljuk a nótákat. A közönség is a legkülönbözőbb módon reagált a számokra: hol füttyögve és teli torokból énekelve, hol visszafogottabban buzdította a zenészeket. A nagymágocsi Dél-Alföldi Négyesfogat „Egy szál harangvirág, Se veled se nélküled, Aki rózsát kap" blokkja például igencsak megmozgatta az emberek kezét és hangszálait egyaránt. Szurdi Zsolt azt mondta: ilyen fiatal zenekart ennyire jól játszani még nem látott.

A Kabala zenekar popnótáival fűtötte tovább a hangulatot, míg a magyarkanizsai Martonosi Révész együttes egyedi rapbetétes Aranyeső-mixével kápráztatta el a hallgatóságot. A jó hangulatú estét a Hegedűs zenekar zárta a színpadon. Az ítészeknek a kiváló produkciók után nehéz volt dönteniük. A zsűri végül a vajdasági Martonosi Révész együttest juttatta egyenes ágon az április 20-i szegedi döntőbe. A közönségszavazatok nyertese a nagymágocsi Dél-Alföldi Négyesfogat lett.