Keserű Budapesten is ugyanaz, aki voltFelvétel a kedvencekbe

A fővárosban is szívesen politizál, ünnepel – és nem tüntet

Blahó Gabriella
2007-03-21

A szentesi gimnázium drámatanára azt állítja, nem sokat változott az élete, mióta Pestre költözött. Legföljebb többet járhat színházba, és közelről láthat tüntetéseket, láthatja, amint a liberálisokat megdobálják tojással. A belpolitikai helyzet elemzésébe bármikor szívesen belekezd Keserű Imre – akivel találkozni és beszélgetni ma is szellemi kihívás.

Keserű Imre drámatanár szerint lényegében nincs különbség szentesi és pesti élete között: ő ugyanaz maradt, aki volt. Mióta elköltözött a fővárosba, többször volt színházban és több tüntetést látott élőben. A Kréta Kör és Pintér Béla produkcióit soha nem hagyja ki, kedvére válogat a pesti teátrumok kínálatából. A színház és a politika viszonylatában a változás mindössze annyi, hogy nagyobb adagokban kapja az élményt.

Keserűt Szentesen és a megyében sokan úgy ismerték, mint széles látókörű pedagógust, akinek a jelenlétében biztosan történik valami; ha más nem, vita támad. Keserű szívesen felveszi egy beszélgetés fonalát, mely a belpolitikai helyzet elemzéséről szól – de ma már jobban vigyáz a hallgatók érzékenységére, mint régebben. Szerinte ma Magyarországon „nincs betartva" a demokrácia minimuma.

Politikai pálya

Keserű Imre a rendszerváltás előtt az MSZMP tagjaként a reformkommunisták csapatát erősítette. 1990-ben – 750 kopogtatócédula birtokában – független jelöltként elindult az országgyűlési választásokon, a megmérettetésen 750 szavazatot szerzett – és nem nyert. 1991 és 1993 között a Demokratikus Charta szóvivője volt, azóta nem vállalt tisztséget. Magát homo politicusnak nevezi.

Döbbenetes élmény volt számára az idei március 15-e, amikor a Petőfi-szobornál az Árpád-sávos lobogóval felvonult tüntetők megdobálták és eltalálták a főpolgármestert tojással. Keserű együtt érzett Demszkyvel, hiszen 1991-ben maga is szólt ezen a talapzaton – a Demokratikus Charta szóvivőjeként. Néhány napja a márciusi ünnepen szerinte kövek is repültek.

A magát baloldalinak valló Keserű Imre szerint ma Magyarországon jobboldali kormány van, és szemben ellenzékként egy populista tömeg integet. Nem érzi különösebb bátorságnak, hogy véleményt nyilvánítson politikai kérdésekben. Szerinte elidegeníthetetlen joga, hogy független legyen, ehhez pedig hozzátartozik a véleménynyilvánítás.

Az operett-énekesnő Náray Erika és a színész Rácz Attila csatlakozott Szentesen a kormányváltó bulihoz 2002-ben, amikor Keserű kisebb tömeg előtt a szentesi főtéren olvasta fel Orbán Viktornak a populizmusról írt elítélő dolgozatát. A szereplés ma is fontos Keserű életében, Pesten is megnyilvánul: publicisztikákat ír a Magyar Narancsnak, és programot vezet a Bárkában, Színházz Magad címmel, valamint drámát tanít egy művészeti iskolában. Mindeközben ingázik Szentes és Budapest között. Az alföldi városról ugyanis nem tudott lemondani: hetente két napon tanít a gimnáziumban.


Fórum

Hitelesen balról

Beth
2007-03-22 08:41
Kaktusz: Beth: Kaktusz:

Kaktusz! Nem unod még? tényleg nyiss már egy új topikot!!!



Nem unom !!!! Tanulság? NEM KELL ELOLVASNOD !!!
ENNYIRE EGYSZERŰ !!!!!!
Az olvasásod hellyett inkább fényesithetnéd még jobban ennek a gazfickónak az ülepét !!!!! HE HE HE HE ! Robbanj fel,vagy durranj szét a méregtől, de nem leszek kegyes befejezni !!!!! NEM ÉRDEKEL A FRÖCSÖGÉSEITEK AMI BALRÓL JÖN ! VÍGYÁZZ? HA JÖN A VONAT !!!!!!!


Nah, elment az áram, kezdem mégegyszer
Nem adsz nekünk sok választási lehetőséget az olvasás terén, mert kb 5 topicot megnyitottam tegnap, hogy olvassam mások véleményét, (amelyek lehet, hogy eltérnek az enyémtől) de hogy a tied csak egy csőre érvényes, az már sok. Mindig ugyanazt nyomod... Átmentél papagájba?
A te fenekedet sem fogom fényesíteni, megteszi az a sok szék, amelyen ülsz.
Felrobbanni pedig te fogsz helyettem, mert nálatok a megértés nem ismert fogalom... Vagy a mások elfogadása? Válassz...
Honnan tudod, hogy pont balosnak kell lennem? Nem vagyok az De jobbos se!!!!
Én vagyok azon állampolgárok egyike, akik az összes felet meghallgatják, és úgy mondanak véleményt.
Ezek szerint vasutas vagy, hogy a vonatot említed?

Szóval tényleg szívesen olvasnék tőled olyan hozzászólást, ami fröcsögéstől mentes! Komolyan.
Köszi
Szia!