Lakbértámogatást kapnak a rászorulók SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Hat év után mégis emelnek

Balázsi Irén
2007-03-20

A szentesi önkormányzatnak 440 lakása van, és hat év után először emelik a bérleti díjat. Májustól 108 százalékkal növelik az összeget, és ehhez jön még négyzetméterenként 12 forint a társasházak felújítási alapjába.

A szentesieknek eddig sikerült megúszniuk a lakbérek emelését. Báthory István, a közigazgatási osztály munkatársa azt emelte ki, hogy 2001 óta változatlanok a díjak az önkormányzati lakásoknál. Míg akkor 390 bérlő volt, tavaly már 440-re nőtt a számuk. Mint ismeretes, az utóbbi években a városnak sikerült új szociális lakásokat építtetnie. Az alacsony lakbérek azonban nem fedezték a társasházak működtetési és felújítási költségeit. A lakók ugyanis 27 millió forint körüli összeget fizettek be tavaly a városi szolgáltató kft.-nek, ugyanakkor az üzemeltetésre és korszerűsítésre fordított kiadás meghaladta az 55 millió forintot.

A képviselő-testület januári ülésén már szerepelt a lakbérek emeléséről szóló előterjesztés, amely három javaslatot is tartalmazott a növelés mértékére. Akkor azonban egyik változatot sem fogadták el a képviselők, pedig nyilvánvalónak tűnt, kénytelenek lesznek megemelni a díjakat.
Más városokhoz viszonyítva egyébként Szentesen alacsonyabb volt a lakbér: összkomfortos lakásoknál négyzetméterenként 110 forintot kellett fizetniük tavaly a lakóknak. Ugyanezért Csongrádon 140 forintot, Hódmezővásárhelyen 155-öt, Orosházán pedig 197 forintot.

Az önkormányzati grémium legutóbbi ülésén már nem három, hanem öt változat közül választhattak a képviselők. Ám még így is nehéz volt a döntés, mert két variáns összeházasításából született a határozat. Ennek az a lényege, hogy a lakbérek 108 százalékkal emelkednek május 1-jétől, de ehhez még hozzájön 12 forint négyzetméterenként. Az utóbbiból képezik majd a társasházak felújítási alapját, amelyet jogszabály tesz kötelezővé. Az összkomfortos lakások négyzetméterenkénti díja havonta 240 forint, a komfortosoké 199, a félkomfortosé pedig 95. A lakbérek emeléséből 18 millió forint többletbevétele származik majd a városnak.

Báthory István azt is elmondta: ebből mintegy 6 millió forintot visszajuttatnak a bérlőknek, támogatásként. Gyenes Ágota elnök vezetésével dönt arról a lakásügyi bizottság, hogy a rászorulók közül ki kaphat anyagi segítséget.