Dávid Ibolya a szónok SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Vásárhelyen Lázár, Szegeden Lékó mond beszédet

Bíró Dániel
2007-03-13

Szentesen mond ünnepi beszédet március 15-én az MDF újraválasztott elnöke, Dávid Ibolya. A többi településen helyi közéleti szereplő emlékezik a forradalomra: Vásárhelyen Lázár János polgármester, Makón Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, Csongrádon Vincze László országgyűlési képviselő lesz az ünnepi szónok csütörtökön.

Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő mond beszédet a nemzeti ünnepen. Eddig Csongrádon is az volt a szokás, hogy a város első embere köszönti az ünneplőket – most azonban változik a rend. Eldőlt ugyanis: Vincze László országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet március 15-én Csongrádon, a Kossuth-szobornál. Nem nagyon volt példa erre korábban, hiszen egy 56-os ünnepségtől eltekintve nem kapott szólásra lehetőséget a kisgazda politikus. Mellőzöttségét szóvá is tette egy néhány héttel ezelőtti rádióinterjúban. Azt nem tudni, hogy ennek is köszönhető-e a felkérés, a fideszes honatya viszont úgy érzi, gesztusértéke van a döntésnek.

Bedő Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, Gyovai Gáspár alpolgármesterrel egyeztettek, a rádiós nyilatkozat nem befolyásolta döntésüket, sokkal inkább az volt a fő szempont, hogy üzenetértéke legyen a választásnak.

Lékó Péter mondja az ünnepi beszédet

A szegedi városi ünnepségen idén Lékó Péter nemzetközi sakknagymester mondja a beszédet. A sportoló március 12-én érkezik haza Spanyolországból, a linaresi szuperversenyről, és 16-án már indul Monacóba. Botka László polgármester 2003-ban mondott utoljára beszédet a márciusi ünnepen. Egy évvel később Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora szónokolt, 2005-ben, a fiatalok évében Szilágyi Barbara, a Karolina gimnázium tanulója mondta el gondolatait. Tavaly sem volt Botka-beszéd, a polgármester csupán röviden köszöntötte a résztvevőket és azt kérte, hogy a parlamenti képviselőjelöltek vele együtt énekeljék el a Himnuszt.

A változást várja Farkas Sándor is. A szentesi honatya – aki nyolc éven keresztül egyéni képviselője is volt a településnek – savallja, hogy csak egyszer, még az ezredforduló előtt jutott eszébe a városvezetésnek, hogy őt kérje föl egy október 23-i ünnepség szónokának. Farkas szerint elfogadhatatlan az a gyakorlat, ami Szentesen gyökeret eresztett, és ezért nem is kell csodálkozni azon, hogy széthúzás tapasztalható úgy város-, mint országszerte. Szirbik Imre polgármester nem kívánta kommentálni fideszes képviselőtársának szavait, csupán annyit közölt lapunkkal, hogy ő a békés ünneplés, és nem a folytonos pártpolitikai csatározás híve. Hozzátette, mindennek szellemében döntöttek úgy Szentesen, hogy idén Dávid Ibolya, az MDF napokban újraválasztott elnöke mondjon beszédet a március 15-i Kossuth téri ünnepségen, fél tizenegytől.

A szónok kiválasztásának makói gyakorlata eltér a többiekétől. Buzás Péter polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, az önkormányzatban jelen lévő pártokon kívül a mandátumhoz jutó jelölő – akár civil – szervezetek, illetve a történelmi egyházak és a Pofosz képviselői együtt határoznak egy nemzeti ünnep szónokának személyéről, akire a polgármester tesz javaslatot. Így beszélt Makón például Makovecz Imre, Salamon László, Turi-Kovács Béla, Martonosi György vagy Marosvári Attila. Idén a köztiszteletnek örvendő nyugalmazott múzeumigazgató, Tóth Ferenc mond ünnepi beszédet március 15-én.