Melbourne-ben nem lesz Csongrád megyei csapatokból pólósFelvétel a kedvencekbe

Lemaradtak a vébéről

Szélpál László
2007-03-09

Olyan még nem fordult elő, hogy a Csongrád megyei csapatok egyetlen játékossal se képviseltessék magukat vízilabda világeseményen (olimpia, vb, Eb). Egészen mostanáig. A bő egy hét múlva kezdődő melbourne-i világbajnokságon sem a magyar női, sem pedig a férfi nemzeti gárdában nem lesz ott pólós a Szentesből és a Szegedből.

Mindkét magyar válogatott éremesélyesként utazik a melbourne-i vízilabda-világbajnokságra. A medálszerzés azonban csak a minimális elvárás, ha a szerencse melléjük szegődik, akár két aranyérmet is szerezhetnek legjobbjaink. Március 18-ától az egész ország szurkol majd a pólósoknak, de nekünk, Csongrád megyeieknek egy kicsit keserű a szánk íze. Mégpedig azért, mert helyi csapatból nem lesz jelen senki a sportág idei legnagyobb, legjelentősebb eseményén.

Kemény Dénes tegnapelőtt reggel felsorolta annak a 13 játékosnak a nevét, aki utazik Ausztráliába. A Szeged Beton VE kapusán, Baksa Lászlón – akárcsak a tavalyi Európa-bajnokság előtt – az utolsó rosta kifogott.

Fodor és Hosnyánszky

Tavaly a magyar férfi vízilabda-válogatott ezüstérmes lett a belgrádi Európa-bajnokságon. A gárdában szerepelt Hosnyánszky Norbert is. „Hosi" az Eb-t megelőző évadban a Betonban játszott, de a szerb fővárosba már úgy utazott, hogy a Szegedben lejárt a szerződése, nyílt titok volt, a Vasasban folytatja pályafutását. A második helyet mégis egy kicsit „magunkénak" tartjuk. Azt megelőzően pontosan tíz évvel korábban adott játékost a Szeged világeseményen a válogatottba: Fodor Rajmund az atlantai olimpián részt vett nemzeti gárdával végzett a negyedik helyen. Érdekesség, a Beton jelenlegi edzője, Gyöngyösi András is játszott az 1996-os ötkarikás játékokon indult együttesben.

– Szerda éjszaka nagyon nehezen jött álom a szememre – nyilatkozta Laci. – Járt az agyam, azon gondolkodtam, min múlott. A lelkiismeretem mindenesetre tiszta, mindent megtettem, elkövettem a minél jobb teljesítmény elérése érdekében. Lehet, hogy a kolozsvári torna nyitánya, a horvátok elleni meccs volt a „ludas", azon akadt három olyan lövés is, amely után a kezemről vágódott a labda a kapumba. Pár napig biztos, hogy kutyául érzem majd magam, de onnantól kezdve csak előre tekintek. Ott akarok lenni Pekingben, amikor osztják az aranyérmeket...

– Laci kiváló sportember, biztos, hogy hamar túlteszi magát a mostani csalódottságán – jelentette ki Gyöngyösi András, Baksa klubedzője. – Persze én őt vittem volna, de a döntést nem nekem, hanem a szövetségi kapitánynak kellett meghoznia. Tudom, most rossz Lacinak, de biztos vagyok benne, ha egyszer bekerül a keretbe, utána sokáig nem kerül ki onnan.

Amióta létezik hazánkban női vízilabda, a Szentesi VK mindig adott játékost a válogatottba. A mostani vb sajnos kivétel, Tóth Andreáról már korábban lemondott Godova Gábor.

– Sajnálom Andit, szerintem nem jött jól neki a kapitányváltás – jegyezte meg a világ- és Európa-bajnok center, Szremkó Krisztina. Az egykori sikerkapitány, a szentesi illetőségű dr. Tóth Gyula védte a „mundér" becsületét:

– A felelősség mindig a szövetségi kapitányé, a döntéséért ezért nem illik kritizálni, legföljebb a vb után, de akkor is csak akkor, ha leszerepel a gárda. Ha jól játszik a bajnokságban, a nyári Világliga-sorozatban újra ott lehet a legjobbak között Tóth Andi, de rajta kívül még Győri Esztert is el tudnám képzelni a válogatottban.