Terjeszkedik a szentesi minőségvizsgáló központFelvétel a kedvencekbe

Megállnak a lábukon

Balázsi Irén
2007-03-09

Negyvenmillió forintot nyert a Baross Gábor nevét viselő innovációs program keretében a Dabic Kht. minőségvizsgáló központja Szentesen. Az összegből a szomszédos megyékben is kiépítik a hálózatot, amelynek a központja a Kurca-parti településen lesz.

A megyei önkormányzat hetven százalékban tulajdonosa a Dabic Kht. szentesi minőségvizsgáló centrumának, amely 2004 novemberében alakult az egykori kertészeti kutatóállomás helyén. Az alapítók között van a szegedi önkormányzat és jó néhány mezőgazdasági vállalkozás. Az alakulást követő évben már akkreditálták a laboratóriumot. Ez azt jelenti, hogy a megvizsgált termékekről jegyzőkönyvet ad ki az agrárinnovációs központ, és ezt a dokumentumot az EU országaiban is elfogadják. A kht. igazgatója, Frank László elmondta: fél év alatt háromezer élelmiszer- és talajmintát vizsgáltak, 12 ezer analízist végeztek agrárüzemeknek és kistermelőknek egyaránt.

A szentesi laboratórium fontos szerepet tölt be azzal, hogy akkreditációs jegyzőkönyveket bocsát ki a termékek minőségéről. Az úgynevezett biztonságos élelmiszerekért ugyanis egyre inkább a termelők és a forgalmazók a felelősek. Az igazgató szerint azok a cégek és magánszemélyek tudnak a piacon maradni, amelyek, illetve akik bevizsgáltatják a termékeiket. A bioinnovációs centrum mostanra megtalálta a helyét, képes fenntartani magát. Sőt, nemrégiben nyertek negyvenmillió forintot a Baross Gábor nevét viselő innovációs program keretében. Ebből az összegből 2008-ig Bács-Kiskun és Békés megyében is kiépítik a hálózatot, s a regionális központ Szentesen lesz.