Hérány Ferenc állásába kerülhet a szentesi koncertFelvétel a kedvencekbe

Blahó Gabriella
2007-03-05

Hérány Ferenc zenetanár nem mindennapi produkciót mutatott be diákjaival Szentesen a Színkör Alapfokú Művészeti Iskola félévi gálaműsorán. Akadtak olyanok, akik botrányosnak tartották az előadást és kivonultak a teremből, mások viszont hevesen tapsoltak. Az iskola igazgatójában felvetődött a koncert után, hogy megválik Hérány Ferenctől.

Hérány Ferenc konferálta fel a Hérány-művet a szentesi Színkör Alapfokú Művészeti Iskola félévi gáláján. A zenetanár vörösre festett dobverővel a kezében integetve közölte, hogy mi következik. Az Afrika, az Elaludni készül a nyár, a Szállj fel magasra és a Csavard fel a szőnyeget! dalok felvezetése hosszúra sikerült. Az akusztikus gitárok, a konga, a dob, a billentyű, a basszusgitár és a kórus együtt a sajátos zenei felállásban Hérány pillanatnyi ötleteinek mentén szólalt meg a tanítványok előadásában. A zenei színháznak a rögtönzés és kreativitás adott élő dramaturgiát. Az alaphangtól a csúcspontig kerülőutakon és finom gegeken keresztül jutottak el.

Vélemények a koncertről

Bácskainé Fazekas Márta részt vett a Hérány-koncerten. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatója udvariasan elutasított bennünket, amikor a produkcióról kérdeztük. Azt mondta: mivel nem zeneértő ember, nem kívánja minősíteni az előadást. Szabóné Remzső Erzsébet fényképésznek valódi élményt jelentett a Hérány-produkció. Szerinte csak a kórusnak kellett volna egy kicsit többet gyakorolnia.

A mintegy háromszáz fős közönség egy része hálás volt, tapssal ünnepelt, míg mások jelzésértékűen kivonultak a teremből, mert botrányosnak tartották az előadást. Tény, hogy a kórus hamisan szólt. Később kiderült: a mikrofonok beállítása okozott átmeneti hangzavart, amelyre Hérány Ferenc így emlékezett: „Észrevettem, hogy rosszul szól. Ettől dühös lettem és még jobban kiemeltem. A közönség pedig vette a lapot."

A Színkör Művészeti Iskola igazgatójában felvetődött a koncert után, hogy szeptemberben megválik Hérány Ferenctől. Ombódi Csilla ebben a félévben csak egyéni foglalkozásokra ad lehetőséget Hérány Ferencnek. Az igazgató a múlt héten azzal hárította el érdeklődésünket, hogy a Hérány-ügy az iskola belső ügye, ugyanakkor azt elismerte, hogy ami a színpadon történik, az közügy.

Hérány Ferenctől megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy felvetődött, hogy szeptembertől már nem alkalmazzák a Színkör Alapfokú Művészeti Iskolában. A tanár – aki a színkör mellett három középiskolában tanít Szentesen és Csongrádon – meglepődött a kérdésünkön. Elmondta, hogy erről még nem beszélt az igazgatóval.