A Délépítő perel Szentesen a volt megyeháza miattFelvétel a kedvencekbe

Százmilliót követel a cég

Balázsi Irén
2007-02-28

A Délépítő Zrt. több mint százmillió forintot követel a szentesi önkormányzattól a volt megyeháza felújítása során jelentkezett pótmunkákért. A város viszont azért perli a kivitelezőt, mert nem tett eleget hibajavítási és hiánypótlási kötelezettségének. A Délépítő ellen közben felszámolási eljárást kezdeményeztek, a perek azonban ettől függetlenül zajlanak.

A szegedi Délépítő Zrt. újította fel a szentesi megyeházát. A kivitelező cég – amely ellen közben lapunk értesülése szerint felszámolási eljárást kezdeményeztek – több mint százmillió forintot követel a megrendelőtől, a szentesi önkormányzattól, az egymilliárdos beruházásnál jelentkezett pótmunkákra hivatkozva. Az ügyet a megyei bíróság tárgyalja. A polgármesteri hivatal jogásza, dr. Kerekes Valéria érdeklődésünkre közölte: az összeget vitatja az önkormányzat.

A város ugyanakkor a szentesi bírósághoz fordult a kötbér mértékének megállapítását kérve, ugyanis a Délépítő nem fejezte be a felújítást a szerződésben rögzített határidőre. Bayer Károly, a megyeházi beruházásért felelős önkormányzati megbízott azt mondta, a szerződés szerint a végszámlát akkor fizeti ki az önkormányzat, ha a cég eleget tesz a hibajavítási és hiánypótlási kötelezettségének. Egyébként csak a homlokzati résznél még a laikus is észreveszi, hogy hiába tettek fel újra jó néhány lepotyogott díszítőelemet, azóta megint hiányzik néhány.

Köztudomású továbbá, hogy a pince egyes részei ismét salétromosak. A korábban készült lista a hibákról és a hiányosságokról egyébként harmincoldalas. A kivitelező elismert követeléseit mind kifizette már az önkormányzat. A Délépítőtől pedig mintegy harmincmillió forintot igényel a város az elmaradt munkákért, ám ebben még nincs benne a késedelmi kötbér összege.

A beruházás 2004. október közepén kezdődött, és a szerződés szerint pontosan egy év múlva kellett volna befejeződnie.

Mészáros András, a cég generálfőmérnöke 2005. október 25-én arról tájékoztatta lapunkat: azért nem tudják tartani a határidőt, mert a megrendelő az eredeti tervtől eltérve jelentős módosításokat kért a volt megyeháza udvari részében, az emeleti díszteremben pedig új szellőzőrendszer-beszerelést szeretett volna.

A perekkel kapcsolatban tegnap felhívtuk Mészáros Andrást, aki azt mondta: nem tud nyilatkozni, mert bizonytalan a helyzet náluk. Csak Koreck Ferenc vezérigazgató adhat tájékoztatást a cég ügyeiről. A főmérnök annyit azért közölt: a harmincoldalas listáról majdnem mindent elvégeztek. A volt megyeházát tavaly januárban avatták fel. – Egy éve üzemel. Azóta mintha állna az épület – tette hozzá. A perekről azt gondolja a főmérnök, hogy nem jó ez senkinek. Úgy fogalmazott, hogy perben állnak egymással, de haragban nem.

A város polgármestere, Szirbik Imre kizártnak tartja, hogy a bíróság helyt adna a Délépítő kérésének, ha szakértők megvizsgálják az elvégzett munkát. Szerinte nem a kivitelezőnek lehet követelése, hanem a városnak az időbeli csúszás és a minőségi hiányosságok miatt.