A körbetartozás áldozata a szegedi DélépítőFelvétel a kedvencekbe

Felszámolási eljárást kezdeményeztek a cég ellen

Szabó C. Szilárd
2007-02-24

Lapunk értesülése szerint felszámolási eljárást kezdeményeztek a Délépítő ellen, amely kedden levonult a Vedres-építkezésről. Úgy tudjuk, hogy zárolták a szegedi építőipari vállalkozás bankszámláit. A cég vezérigazgatója kedd óta elérhetetlen – legalábbis számunkra.

Tegnap munkásgyűlésen tájékoztatták a dolgozókat a kialakult helyzetről. Fotó: Schmidt Andrea
Megírtuk: a Délépítő Zrt. kedden levonult a szegedi Vedres István szakközépiskola építkezéséről. Ezt azzal indokolta a kivitelező a megrendelő önkormányzatnak, hogy más beruházások kapcsán pénzügyi problémái adódtak. Koreck Ferenc vezérigazgatóval kedd óta szeretnénk beszélni, ugyanis csak ő nyilatkozhat az ügyben. A titkárnője kedden és szerdán azt közölte, hogy a vezérigazgató folyamatosan tárgyal Budapesten, csak pénteken lesz Szegeden, de ezzel mintegy valószínűsítette, hogy akkor talán szót tudunk váltani vele. Abban bízva, hogy előbb is tudunk beszélni Koreckkel, már kedden megadtuk a telefonszámunkat a titkárnőjének, s azt is elmondtuk, mire lennénk kíváncsiak: igaz-e, hogy felszámolási eljárást kezdeményeztek a Délépítő ellen, igaz-e, hogy zárolták a számláikat.

Péntek délelőtt egy nagy fekete Volkswagenből szállt ki három öltönyös férfi, akik pár perccel később már a vezérigazgatóval tárgyaltak. A titkárnő nem tudta megmondani, meddig tart a megbeszélés, mint ahogy azt sem, tudunk-e beszélni Koreck Ferenccel. Amikor közöltük, hogy csak két-három percet kérünk, idegesen felcsattant, s megismételte: fogalma sincs, tudunk-e beszélni vele, mert folyamatosan tárgyal.

Kérem, távozzanak!

Mivel Koreck Ferenccel nem tudtunk beszélni, elmentünk a munkásgyűlésre – információért. Darázs Józsefné és munkatársa, Győri András azonban felszólított bennünket, hogy „hagyjuk el a területet". A gazdasági igazgató tragédiáról beszélt, meg arról, hogy olyan héten vannak túl, amikor a vezérigazgatónak enni sem volt ideje, nemhogy nyilatkozni az újságnak. Az is elhangzott, hogy elég nagy baj az, ami történt a tizenhét éve fennálló céggel.

Más is kereste a vezérigazgatót. Tóth Lajos aztán Darázs Józsefné gazdasági igazgatóval ült le négyszemközt beszélgetni. Tóth Lajos tipikus kisvállalkozó. Van egy alkalmazottja és néhány használtan vásárolt munkagépe. A baksi férfi gépi földmunkát és fuvarozást végzett a Délépítő alvállalkozójaként a dorozsmai nagybani piac és a csongrádi szociális otthon építésénél. Elmondása szerint neki 7,2 millió forinttal tartozik a Délépítő.

Tóth Lajos lapunknak elmondta, hogy tavaly áprilisi munkájának ellenértékét, pontosabban annak is csak a felét idén januárban utalták át a számlájára. Az azt követő hónapokban végzett munkájáért még egy fillért sem kapott a szegedi cégtől. Elmondása szerint a gazdasági igazgató arról tájékoztatta, hogy a Délépítő ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek, zárolták a számláikat. Darázsné nem tudott tanácsot adni a baksi férfinak arra vonatkozóan, hogy hogyan juthat a pénzéhez. Tóth Lajos szomorúan állapította meg, lehet, hogy el kell adnia gépeit, hogy fizetni tudja a banki hitelét.

Az udvaron álldogálóktól megtudtuk, hogy délután 2 órakor munkásgyűlést tartanak, amelyen Koreck tájékoztatja az embereket a kialakult helyzetről. Mindenki azt mondta, akivel beszéltünk, biztosra veszi, hogy ezen jelentik be, hogy elküldik a Délépítő több mint kétszáz alkalmazottját. (Úgy tudjuk, bejelentették, azzal, hogy még három hónapig kapnak fizetést.)

Egy építésvezető arról beszélt valakinek, hogy előző pénteken még beengedték őket a csepeli lakópark építésére, hétfőn azonban már biztonsági őrök állták az útjukat. Azt is hallottuk, hogy a Délépítő egy veszprémi beruházás miatt csúszott meg. Ott is lakóparkot építettek, de a befektető nem fizetett a szegedi cégnek. A Délépítő egyik név nélkül nyilatkozó vezetője szerint a céggel történtek országosan is nagy port kavarnak majd. Tegnap késő délután Koreck Ferenc azt üzente egyik alkalmazottján keresztül, hogy majd ő keres bennünket – valamikor a jövő héten.