Kulturált vita a költségvetésről Hozzáadás a gyűjtőhöz
Túlélésre és fejlesztésre voksoltak Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-24 | Balázsi Irén

Elfogadta a szentesi képviselő-testület tegnap az idei költségvetést 14 igen és 6 nem szavazattal. A büdzsé hiánya mintegy 1,2 milliárd forint, amelyből több mint 900 milliót fejlesztési hitelből terveznek finanszírozni. Mindkét tábor egyetértett abban: jó lenne a kölcsönt igénybe venni, mert azt jelentené, hogy a város minden pályázata nyert.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Alkotó és kulturált vitát köszönt meg a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén Szirbik Imre polgármester, miután az ellenzéki képviselők 6 nem szavazatával és 14 igen vokssal megalkották a város idei költségvetési rendeletét. A településhez méltónak nevezte a disputát. A költségvetés hiánya 1,2 milliárdnyi, ebből működésre mintegy 300 millió forint hitelt állítottak be. A fejlesztési kölcsön tervezett összege megközelíti az egymilliárd forintot. Kozák János, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke és a polgármester egyetértett abban, hogy ha a fejlesztési hitelt igénybe kellene venni, az bizony jó lenne. Azt jelentené ugyanis, hogy a város minden pályázata nyert. Kozák a túlélés költségvetésének nevezte az ideit, amelyet Szirbik jó néven vett, mert azt jelenti az ő olvasatában, hogy nem csőd, hanem élet vár a szentesiekre.

A polgármester elismerte: nem lesz feszültségektől mentes az év, a lakosság és a vállalkozások terhelhetőségének azonban van határa. Szerinte nincs olyan költségvetés, amely minden elvárásnak képes megfelelni. Hozzátette: a szentesi mindenesetre a fejlesztések megalapozásának a büdzséje. Azt firtatta Kozák János, hogy miből fizeti majd ki a város a Délépítő százmillió körüli követelését a volt megyeháza felújítása kapcsán jelentkezett pluszmunkák miatt, amely költséget megítélhet a bíróság. Miután feltette a kérdést, arra szólította fel Szirbiket: Ne nézzen rám ilyen szigorúan polgármester úr! A per hétfőn lesz, s a város vezetője nem tartja elképzelhetőnek, hogy a pótmunkákért fizetnie kellene az önkormányzatnak, amely viszont a beruházás csúszása miatt indított pert. Elhangzott továbbá: ha lett volna elegendő pénz, akkor a Vásárhelyi úton nem kerékpársávot festenek fel, hanem önálló vonalvezetésű utat alakítanak ki a biciklistáknak.

A KDNP-s Halmai István azt találta furcsának, hogy az érdekegyeztető tanács az intézmények nehéz helyzete ellenére is elfogadásra javasolta a költségvetést. Az Együtt Szentesért képviselője, Bácskainé Fazekas Márta azt kérte, hogy ne a kultúrától vegyenek el forrást a fideszes Rébeli Sz. Tamás azon indítványára, miszerint emeljék a sport támogatására tervezett összeget. A Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület képviselője, Horváth István alultervezettnek nevezte a költségvetést, szerinte jóval több bevételt állíthattak volna be. Elfogadták azon indítványát, miszerint ha a tervezetthez képest pluszbevételek jelentkeznek, azok 25 százalékát a gazdaság fejlesztésére fordítják.


Továbbá:
Megmenekül a kupola
Milliárdot költenek a kastélyra
Megvalósulhat Bubor Zoltán álma
Egy év fogházat ért a szamárverés
Meggyógyította a vak kutyát