Vizitdíj készpénzben Hozzáadás a gyűjtőhöz
A vásárhelyi kórházigazgató szerint fekete csütörtök lesz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-12 | Balázsi Irén

A betegek csütörtökön reggel kénytelenek lesznek leróni a 300 forintos vizitdíjat, csak azután kezdődhet az érdemi ellátásuk az orvosi rendelőkben. A szentesi egészségügyi intézményekben készpénzt kérnek nyugta ellenében. A hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója, Kallai Árpád fekete csütörtöknek nevezte a vizitdíj bevezetésének a napját mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók életében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Életkép a szentesi kórházból. Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórházban és rendelőintézetben február 15-étől a vizitdíj megfizetésének a készpénzes változatát vezetik be. A 300 forint kiegyenlítéséről nyugtát kapnak majd a betegek. Dr. Kiss Andrea minőségirányítási igazgató lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott: feleslegesen nem járkáltatják a betegeket, hanem ki-ki az adott szakrendelőben köteles kiegyenlíteni a díjat, amelyről nyugtát kap. Az adminisztrációs teendőket követheti csak az érdemi ellátás. A kezdeti időszakra azért választották a vizitdíj fizetésének ezt a változatát, mert ha automaták lennének, akkor elkésnének a beutalóval meghatározott időre érkező páciensek a tumultus miatt, és azért is, mivel még nem tudják kezelni a gépet. Egyébiránt pedig a későbbiekben beszerez majd az egészségügyi intézmény öt vizitdíj-automatát.

Az igazgatónő azt kéri a páciensektől, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében ne vigyenek magukkal 5 ezer forintosnál nagyobb címletű bankjegyet.

Az igazgatónő elmondta: a 300 forintos vizitdíj ellenében egy nap alatt akár több vizsgálatot is elvégeznek a betegeken. Ha a belgyógyászatról még elküldi az orvos a pácienst a diabetológiai szakrendelőbe vagy a laboratóriumba, akkor már nem kell pluszpénzt fizetnie. Beutaló nélkül viszont mindenki 600 forintot köteles megtéríteni az ellátásért.

Az egészségügyi intézménynek persze költséget jelent a vizitdíj beszedése. Csak a nyugták beszerzése került százezer forintba, de szükség van bankjegyeket vizsgáló készülékekre is. A vizitdíjból összegyűlt pénz őrzéséről is gondoskodni kell, ami szintén kiadással jár.

Az igazgatónő szerint csütörtöktől az egészségügyi dolgozók együtt tanulják majd a gyakorlatban a rendszert a betegekkel, hiszen elméletben ők igyekeztek felkészülni a jogszabály végrehajtására. Ha mégis adódnának problémák az első időszakban, az intézmény vezetői kérik a páciensek türelmét.

A csongrádi önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke, Somogyi Árpád arról tájékoztatott, hogy minden részlegüknél készpénzben szedik majd a vizitdíjat. A bökényi rendelőintézetben a recepciónál tehetnek eleget fizetési kötelezettségüknek a betegek. A tervek között szerepel Csongrádon a bérletrendszer bevezetése.

A hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója, Kallai Árpád elmondta: a készpénzfizetéses módszert választották. A szakrendeléseken és az osztályokon nyugta áll rendelkezésre, de az adminisztráció lassítja az ellátást. A főigazgató fekete csütörtöknek nevezte a vizitdíj bevezetésének a napját mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók életében. A makói kórház orvosigazgatója, dr. Dehelán Aurélia tájékoztatása szerint a készpénzes díjbeszedésre kijelöltek egy-egy helyiséget a szakrendelőben és a kórház sürgősségi betegellátó helyének közelében. A makói intézmény később pályázni fog vizitdíj-automaták beszerzésére.


Továbbá:
A fiatalokért lobbizik a szentesi állatorvos
Sokarcú kardiológia
Megmenekülhet a bezárástól a szentesi Damjanich
Tizenöt milliónyi csúcstechnológia
Nappali kórház a gyógyfürdőben