Csütörtöktől jön a vizitdíj Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szegedi kórházban központi helyen lehet fizetni

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-12 | Cs. Gát László

Szegeden sehol sem szereltek még föl automatát, pedig csütörtöktől vizitdíjat kell fizetni. A beszedési technikákból nincs túl nagy választék, mégis mindenki másképp csinálja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csütörtöktől vizitdíjat kell fizetni a háziorvosoknál, a szakorvosoknál és a napi kórházi ellátásért. A fizetési módok a következők: közvetlenül az orvosnak adjuk át pénzt áfás számla ellenében, vagy válthatunk húsz alkalomra szóló bérletet. Rendelkezésünkre állnak majd automaták is.
Kass Ferenc háziorvos a számlatömbös módszer alkalmazását tervezi. Elmagyarázta, mit kell tennie, amint a beteg belép.

– Mielőtt megkezdődne a vizsgálat, ki kell töltenem a számlatömböt és a nyugtát. Az utóbbi kicsit időigényesebb, mert több fajta kód közül kell kiválogatni a betegre vonatkozót. Ha ez megtörtént, akkor a beteg kifizeti a díjat. Kezet mosok és kezdem a vizsgálatot – ismertette a procedúrát az orvos, aki kipróbálta: ha minden kérdésre azonnal választ kap, akkor négy percbe telik a két papír kitöltése. A háziorvos rendelésén minimálisan negyvenen fordulnak meg, ami azt jelenti, hogy másfél órával tovább tart majd a rendelés.

A Tisza Lajos körúti rendelőintézet földszintjén már kialakították a vizitdíj fizetéséhez szükséges pénztárakat. Fotó: Karnok Csaba

A bérletet is az orvosok töltik ki, ennek használata valamivel meggyorsíthatja a rendelést. Persze ehhez a betegnek előre ki kell fizetni a hússzor háromszáz forintos vizitdíjat, vagyis hatezer forintot.

A harmadik befizetési módszer az automatás. A gyártó és forgalmazó cég értékesítési vezetője, Kovács Tünde elmondta: három típust készítettek. A legtöbbet tudó modell közel két és fél millió forint, a középkategóriás egymillió-nyolcszázezer, míg a legolcsóbb típus kilencszázezer forint. A legokosabb vizitdíj-automata érintőképernyős, vissza tud adni, csipkártya és vonalkód olvasására is alkalmas.

Pénztárak a rendelőben

Az egyes és a kettes szegedi rendelőintézetben sem állítanak be egyelőre vizitdíj automatákat. Tálasi László igazgató szerint ezek beszerzését február 15-ig nem lehetett volna megoldani. A későbbiekben azonban tervezik a beállításukat. Az igazgató megjegyezte: önmagában az automata nem megoldás, ezért az I-es rendelőintézetben három, a kettesben két pénztárat állítanak fel, ahol a vizitdíjat be lehet fizetni.

Egyelőre Szegeden sehol sem szereltek még föl automatát. Pajor László, a városi kórház főigazgatója elmondta: csütörtökig berendeznek egy várószobát és egy vizitdíj-befizető helyet, ahol két dolgozónál lehet majd fizetni. Számítógépre viszik a beteg adatait, majd amikor befizette a díjat, a nyugtával együtt mehet a vizsgálatra. Ha valaki az ambulancián nem tudja kivárni a sort, visszakapja a pénzét. Ha valaki úgy megy be az orvoshoz, hogy nem fizette be a vizitdíjat és nem sürgősségi esetről van szó, akkor az orvos nem vizsgálhatja meg, mert a rendszerbe nem kerültek be az adatai. A kórházban tájékoztató táblákat függesztenek ki és külön információs pult is működik majd.

– Mivel a beteg adatait a vizitdíj-automata nem tudja felvenni, úgy döntöttünk, hogy ilyen készüléket nem vásárolunk – mondta a főigazgató.


Továbbá:
Szenzációs lelet a pincében
Késelés a belvárosi boltban
Kitört az influenzajárvány
Szálloda lehet a Csillagból
Leváltották Nagy Lászlót