Miért ódzkodnak az orvosok a vizitdíjtól? Hozzáadás a gyűjtőhöz
A kamara elnöke szerint rossz a vizitdíj üzenete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-09 |

Már csak egy hét van hátra a vizitdíj bevezetéséig. Miközben néhány technikai és elvi kérdést továbbra is tisztázni kell, úgy tűnik, hiába marad a pénz a doktoroknál, nekik tetszik legkevésbé az új törvény. A kamara elnöke szerint rossz a vizitdíj üzenete, és elmérgesíti az orvos-beteg viszonyt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hiába javasolta Mikola István fideszes politikus, hogy halasszák el egy évvel a vizitdíj bevezetését, február 15-től biztosan kell fizetni a házi- és szakorvosi rendelőkben, valamint a kórházakban is, alapesetben 300 forintot.

A minisztérium már kezdetben is jelezte: az utolsó forintig minden beszedett pénz a háziorvosnál/az intézménynél marad, ennek ellenére úgy tűnik, az egészségügyi kamarai vezetők ágálnak leghangosabban ellene.

A Magyar Orvosi Kamara keddi nagygyűlésén – nem először – Éger István elnök kijelentette, az orvostársadalom abszolút ellenzi a vizitdíj bevezetését. Mondta ezt annak ellenére, hogy például a tárca számításai szerint egy átlagos háziorvosi praxis bevételét 25 százalékkal, 150 ezer forinttal dobja meg egy hónapban a befolyt összeg.

Nem mindegy, hogyan adják

A MOK elnöke most lapunknak azt mondja: az orvosoknak az elvvel van bajuk. "Ennek nemcsak szükségleti oldala van. Hiába kell a pénz, nem mindegy, hogyan adják"– véli Éger István, aki szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a háromszáz forintos vizitdíj rossz üzenetet hordoz.

"A kormány szerint arra szolgál ez az összeg, hogy a lakosság megtanulja, nincsen ingyen az egészségügyi ellátás. Ez viszont azt jelenti, hogy a szemükben ennyit ér az orvosok óradíja" – állítja a kamarai elnök. Szerinte a vizitdíj ellen szól az is, hogy a befizetés módja – szemben a járulékfizetéssel – cseppet sem szolidáris.

Az elmondottakhoz a MOK Háziorvosi Szekciójának vezetője, Kertai Aurél annyit tesz hozzá: egyelőre senki sem tudatta velük hivatalosan, hogy a befolyt összeg valóban az orvosoknál marad, "ha ez megtörténik, meg fognak nyugodni a doktorok". Kertai szerint egyébként a vizitdíj arra lesz jó, hogy rontsa az orvos-beteg viszonyt. "A háziorvosoknak erős bizalmi kapcsolatuk van a betegekkel, a rendszeres aprópénz adása csak éket ver közéjük" – véli.

UV-fényes szerkezet, aprópénz-szortírozó

Eközben tegnap az Országgyűlés egészségügyi bizottsági ülésén meghallgatták Ari Lajost, a vizitdíjért felelős miniszteri biztost. Az ülésen kiderült, számos kérdést kellene még február 15-ig megválaszolni.

Az Ari Lajos által vezetett bizottság több alternatív pénzszedési módot és az ahhoz szükséges berendezést is ajánlott, igaz, ezek többnyire nagyon drágák. Szóba került az aprópénz-szortírozó berendezés (8 ezer forint), amely megszámolja a bedobott összeget, a pénzváltó gép, a hamis pénzek kiszűréséhez szükséges UV-fénnyel ellátott szerkezet (nagyjából 20 ezer forint) és persze a vizitdíj-automata is.

Egy nagyobb forgalmú kórháznak Ari Lajos szerint érdemes mindezeket beszereznie, sőt, fel kell készülni arra a valószínűleg nem túl gyakori esetre, ha valaki háromszáz darab egyforintossal fizetne.

Azt persze mindenki maga döntheti el, hogy a felsorolt eszközök közül melyik berendezést szerzi be, egy biztos: minden intézménynek el kell tudnia fogadni február 15-től a készpénzt, amelyről nyugtát kell adni, rajta a beteg nevével, címével és TAJ-számával. Azt még Ari is elismerte, hogy ez a ceremónia lassítani fog a rendelésen. (Horváth Ágnes államtitkár szerint maximum betegenként 30 másodpercet – lapunknak Kertai Aurél ezt "képtelenségnek" nevezte.)

A tegnapi meghallgatáson az ellenzéki képviselők egy része azt kifogásolta: nem lehet mindig eldönteni, mely eset minősül sürgősnek, azaz ezen az alapon kiknek nem kell vizitdíjat fizetni. Ebben a kérdésben Ari Lajos is bizonytalannak tűnt, de azt tanácsolta, kétes esetekben az orvosok mindig a beteg javára döntsenek.

Dreissiger Ágnes
Forrás: Hírszerző


Továbbá:
Közmunkaprogram a vasútvonalak rendbetételére
Az Amnesty International elégedett a Gönczöl-jelentéssel
A visegrádi országok közül a magyarok a legelégedetlenebbek
Lenne lehetőség a gázár csökkentésére
Márciustól 14 vonalon szünetelteti közlekedést a MÁV