Az utolsó mozi Makó térségében Hozzáadás a gyűjtőhöz
Pitvaroson az Oscar-díjas filmek fesztiváljára készülnek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-06 | Szabó Imre

A makói Páger mozi múlt heti bezárásával az egész makói kistérségben egyetlen helyen, a pitvarosi művelődési házban lehet filmeket nézni. Idén még biztosan lesznek vetítések – a jövő kétséges.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kis Antónia kultúrház-igazgató a vetítőgépnél. Fotó: Frank Yvette
– Pitvaroson már a negyvenes-ötvenes években is volt filmvetítés. A művelődési házba tíz évvel ezelőtt költözött a mozi – meséli az Erdei Ferenc nevét viselő kultúrotthon fiatal vezetője. Kis Antónia – aki helybeli lévén hetedikes korában látta itt az első mozifilmet – szomorúan látja, hogy ők az utolsó mohikánok. Elmondja: a környező falvak egyikében sincs már rendszeres vetítés. A kistérségben Makóval együtt összesen 17 település van.

Pitvaroson hetente egyszer van előadás. A nézőtér százszemélyes, a legnézettebb filmekre nagyjából harmincan ülnek be, de akkor is vetítenek, ha csak ketten váltanak belépőt. A jegyár egységesen háromszáz forint. A mozi fenntartása – beleértve a filmek szállítási költségét is – évente 300 ezer forintba kerül. A makói térség utolsónak maradt filmszínháza jelen pillanatban nullszaldós, de ez csak az önkormányzat segítségének köszönhető.

Palotán nem indul újra a vetítés

Az elmúlt héten bezárt Páger mozi a csanádpalotai kultúrház vetítőgépét használta, ahonnan jelképes bérleti díjért kapták kölcsön a masinát. Itt azonban – annak ellenére, hogy Makón már nincs szükség a gépre – nem indul újra a vetítés – tudtuk meg Ádok Istvántól, a Kelemen László Művelődési Ház igazgatójától. A berendezés egyrészt már a végét járja, másrészt az emberek már bő hat éve elszoktak a mozitól. Annak idején évi 150-200 ezer forintba került a filmszínház fenntartása, az igény azonban nagyon csekély volt az előadásokra.

Kis Antónia szerint a faluban még úgy is van igény a filmekre, hogy a tekercsek egy-másfél hónapos késéssel érkeznek. Úgy gondolja, visszalépés lenne a mozi megszüntetése, bár azzal is tisztában van, hogy egyre nehezebb állni a versenyt a feketepiaccal. Már Pitvaroson is nagyon sok embernek van internet-hozzáférése, így az igazi rajongók már jóval azelőtt letöltik és megnézik a slágerfilmeket, minthogy azt a művelődési ház műsorra tűzné. A fiatalok ráadásul, akik zömmel másutt tanulnak vagy dolgoznak, akkor sem a helyi vetítőtermet választják, ha a közös filmnézés élményére vágynak. Kis Antónia tapasztalata szerint a gyermekeket még érdekli a filmvászon varázsa, de őket is csoportos iskolai vetítések, matinék alkalmával sikerül inkább a nézőtérre csábítani.

Hogy meddig tart ki a makói térség utolsó mozija, egyelőre nem tudni. Idén még biztosan, mert tavaly nyertek 125 ezer forintot a hangleolvasó rendszer korszerűsítésére és a pályázat feltétele volt annak garantálása, hogy legalább még egy esztendeig használják. Most újra benyújtottak egy pályázatot: Mezőhegyessel közösen az elmúlt évek Oscar-díjas külföldi filmjeinek fesztiválját szeretnék megrendezni.


Továbbá:
Kübeki informatika
Büntető- után polgári per
Rémhír, hogy bezárják az Erdeit
Pénzes Henrietta nem ismerte a gyilkosát
Már készülnek a virágos tavaszra