Bezárt a Páger Antal mozi Hozzáadás a gyűjtőhöz
Végleg filmszínház nélkül maradt Makó

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-03 | Illyés Szabolcs

A Makói Ipartestület úgy döntött: végleg bezárják a Páger Antal Filmszínházat – az utolsó tekercs január 31-én futott le a végét járó vetítőgépen. A filmkezelő-technika mellett a fűtésrendszer is felmondta a szolgálatot, a rekonstrukció tízmilliókba kerülne, és a mozi már évek óta csak veszteséget termelt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ma este már hiába indul bárki is mozizni a Páger Antal Filmszínházba. Fotó: Gyenes Kálmán
A Makói Ipartestület döntése értelmében egyelőre mozi nélkül marad a város, a Páger Antal Filmszínház működtetése ugyanis meghaladta a fenntartó anyagi kapacitásait. Kiss Mihály, a testület elnöke elmondta: nem látták értelmét a mozi további üzemeltetésének, elkerülhetetlen lett volna egy átfogó rekonstrukció, ami több tízmillióba került volna.

– Drasztikusan lecsökkent a mozilátogatók száma, a legutóbbi slágerfilm makói premierjére már csak öten voltak kíváncsiak. Mindez persze számokban is kifejezhető: a filmszínház évente csaknem kétmillió forintos veszteséget termelt. A vetítőgép már évekkel ezelőtt elromlott, egy új beszerzése pedig csaknem tízmillió forint. Ezért Csanádpalotától kértük kölcsön azt, ami eddig működött, de az is a végét járja.

A végleges döntés meghozatalát egyértelművé tette, hogy az ingatlan fűtésrendszere is felmondta a szolgálatot, aminek felújítása szintúgy további tízmilliós költséget tenne ki, ez még támogatók mellett is meghaladja anyagi lehetőségeinket, ezért úgy határoztunk, hogy február elejétől nem üzemeltetjük tovább a mozit – summázta Kiss Mihály.

A fűtésrendszer hibája miatt valószínű, hogy más célokra sem használható az épület, ami így feltehetően hosszú időn keresztül üresen áll majd. Eddig konferenciákra és istentiszteletekre vették igénybe a mozitermet, ezután erre sem lesz lehetőség.

A bezárás már csak egy munkahelyet érintett, a mozigépész ugyanis félállásban látta el a feladatát, az elmúlt években el kellett bocsátani a korábbi személyzetet. A gépészt végkielégítéssel bocsátják el.

Megtudtuk: a városnak van koncepciója egy egy-két éven belül megvalósítható szórakoztatócentrum kiépítésére, amiben helyet kapna egy új mozi is – a kor technikájával. A terveket a Makona Iroda már egy éve elkészítette. Az új filmszínház működtetését szívesen vállalná a testület – fogalmazott Kiss.


Továbbá:
Rémhír, hogy bezárják az Erdeit
Pénzes Henrietta nem ismerte a gyilkosát
Nehéz autóval megállni
Makón forgat a héten a Főtér országjáró stábja
Padlásról köszönt be a szélvihar